Misstänkte krypskytten dödades med bombrobot

1 av 10
NYHETER

Micah Xavier Johnson, 25, heter mannen som misstänks ha skjutit ihjäl fem poliser i Dallas.

När polisen inte kom längre i sina förhandlingar med honom skickade de in en bombrobot i garaget där han barrikaderat sig.

Under en husrannsakan på Micah Johnsons adress hittade polis bland annat bombmaterial, skottsäkra västar, automatvapen och ammunition.

Tipsa | Aftonbladet

Tolv poliser och två civila träffades av skott från en krypskytt under en demonstration mot polisvåld i Dallas på torsdagskvällen lokal tid.

Under fredagen identifierades den misstänkte gärningsmannen som 25-årige Micah Xavier Johnson. Han var tidigare ostraffad och hade inga kända kopplingar till terrorgrupper.

Han sympatiserade däremot med våldsbejakande svart nationalism och följde ett flertal organisationer på Facebook som pekats ut som hatgrupper, däribland ”New Black Panther party” och ”Nation of Islam” som båda står för starka "anti-vita" och antisemitiska åsikter.

Dödades av bombrobot

Enligt den amerikanska armén tjänstgjorde Micah Johnson under kriget i Afghanistan och var efter det medlem i den amerikanska arméreserven. Under en husrannsakan på hans adress hittade material för att tillverka bomber, skottsäkra västar, automatvapen, ammunition och egna anteckningar över stridstaktiker. Innehållet i boken analyseras av polisen.

Fem av de skjutna poliserna och Micah Johnson dog i dramat i Dallas. Johnson sköt dock inte sig själv, vilket tidigare rapporter gjorde gällande, utan dödades av polisens bombrobot.

”Hade utsatts för fara”

Han hade barrikaderat sig i ett garage och efter att polisen förhandlat med honom i flera timmar bestämde de sig för att skicka in en sprängladdning.

– Vi såg inget annat alternativ än att använda vår bombrobot och placera en anordning på den som exploderade där den misstänkte befann sig. Andra alternativ hade utsatt våra poliser för allvarlig fara, säger Dallas borgmästare Mike Rawlings under en presskonferens på fredagen.

I förhandlingarna ska Micah Xavier Johnson ha sagt att han agerade ensam.

– Han ville döda poliser. Och han yttrade "döda vita poliser". Han visade ilska över (medborgarrättsrörelsen) Black lives matter, säger David Brown, chef för Dallaspolisen, under samma presskonferens.

Ovanlig metod

Att poliser i USA använder robotar mot misstänkta brottslingar är ytterst ovanligt, rapporterar NBC News. 2014 använde en så kallad swat-styrka i Albuquerque i New Mexico en robot mot en beväpnad man som barrikaderat sig i ett motellrum. Roboten utsöndrade ett kemiskt medel som tvingade den misstänkte att ge upp.

ARTIKELN HANDLAR OM