93-årige Ernie sprang över USA - tog tre år

1 av 2
NYHETER

Två år och tio månader tog det för 93-årige Ernie Andrus att korsa USA i löparskor. På lördagen avslutade han den 3 000 miles långa resan, med att doppa tårna i Atlanten.

– Jag är glad att ha avslutat och nått mitt mål, men önskar att det inte var över, säger han till The Brunswick News.

Det var den 7 oktober 2013 som den då 90-årige Ernie Andrus startade sin nästan 483 mil långa resa genom att doppa tårna i Stilla havet i San Diego.

Målet var att göra samma sak, fast i Atlanten på andra sidan USA, inom loppet av två till fyra år. Och i lördags morse, lokal tid, avslutade den nu 93-årige Ernie sin nästan tre år långa springmarsch över USA. Påhejad av familj och vänner, som ropade "Ernie! Ernie! Ernie!" nådde han slutligen stranden på St. Simons Island i Georgia och kunde som avslutning på den två år och tio månader långa resan äntligen doppa tårna i Atlanten.

Slagit världsrekord

Totalt har Ernie sprungit cirka tre dagar i veckan och hållit en takt motsvarande ett halvmarathon till ett marathon per vecka. Efter att ha firat sin 93:e födelsedag i fredags blev han även den äldsta personen någonsin att springa över hela landet enligt al.com.

Ernie, som är krigsveteran från andra världskriget, genomförde loppet i syfte att samla in pengar så att det gamla krigsfartyget LST-325 kunde återföras från Evansville i Louisiana till franska Normandie i samband med firandet av 75-årsdagen för D-Day som infaller 2019.

Under sin långa resa har Ernie skaffat sig hundratals nya vänner från hela USA som sprungit med honom genom olika etapper. Men trots att man kan tänka sig att Ernie skulle vara lättad över att den långa resan är över, verkar han snarare känna vemod.

– Jag är glad att ha avslutat och nått mitt mål, men jag önskar att det inte var över, säger han till The Brunswick News.

Redan planerat nästa äventyr

Och fast att 93-åringen slagit världsrekord slutar inte utmaningarna där. Han har nämligen redan planerat nästa äventyr - att köra sin husbil till Alaska för att besöka sin styvdotter. Därefter ska han skaffa sig ett riktigt hem då han i början av resan sålde allt han ägde.

– Nu när jag är en hemlös veteran kommer jag förmodligen att åka någonstans i Kalifornien och skaffa mig en fast egendom. Men det måste vara någonstans där jag kan springa, säger han till al.com.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Feelgood