Panamadokumenten

Bankerna förnekar inblandning i skandalen

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Flera svenska banker pekas ut i skandalen med Panama-dokumenten.

Både Swedbank och Banque Öhman förnekar inblandning.

– Vi erbjuder inte den här typen av tjänster, säger Lars Bjerrek, styrelseordförande i Banque Öhman.

LÄS OCKSÅ

Panamadokumenten

Nordea pekas ut som en av de värsta bankerna i Panamaskandalen. Men i de läckta dokumenten omnämns även andra svenska banker. Enligt Uppdrag Gransknings reporter Joachim Dyfvermark är det bland andra Swedbank och Banque Öhman.

Swedbank har 764 träffar i dokumenten.

– Mina kollegor håller på och tittar på hur det ser ut. Jag får återkomma i frågan, säger Claes Warrén, presskontakt på Swedbank.

Kände du till det här?

– Vi kände till att det har ställts frågor kring det. Vi är ganska trygga med att vi inte har något sådant här just nu. Vad som har förekommit tidigare måste mina kollegor titta närmare på.

Ni erbjuder inte den här typen av brevlådeföretag?

– Nej det gör vi inte, men jag måste få kolla upp mer och återkomma.

Okända bankkunder

Det familjeägda företaget Banque Öhman har 127 träffar i dokumenten. Lars Bjerrek, styrelseordförande i Banque Öhman, säger att hans bank inte erbjuder skatterådgivning.

– Uppenbarligen är det så att någon kund har använt Fonseca för sin egen skatterådgivning och uppgett oss som sin bankrelation.

– Om kunder använder en skatterådgivare på egen risk så gör kunderna det.

Enligt Lars Bjerrek är det ett fåtal, för honom okända, bankkunder som det handlar om. Banque Öhman ska nu utreda vilka det är.

Gör alltid kontroller

Hade ni kunnat kontrollera kunderna bättre?

– Man kan alltid bli bättre i alla sammanhang, men jag ser inte vad vi kunde ha gjort annorlunda i det här sammanhanget. Vi gör alltid en kontroll av kunders strukturer och var pengarna kommer ifrån enligt de lagar och förordningar som gäller.

Nordea, som har 10 000 träffar i dokumenten, skriver i ett uttalande att man inte tolererar att utnyttjas för skatteflykt. Sedan 2009 har banken haft en tydlig policy och sedan dess avvisat kunder som velat ha ett sådant upplägg. Men enligt dokumenten sysslade banken med brevlådeföretag till kunder så sent som i somras.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Mossack Fonseca – en av världens största grossister för skatteplanerare

ÄMNEN I ARTIKELN

Panamadokumenten

Swedbank

Nordea

Panama