Första flyktingarna deporteras från Lesbos

avHanna Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Tidigt på måndagsmorgonen deporterade EU de första flyktingarna från den grekiska ön Lesbos.

Några demonstranter fanns på plats, men det gick lugnt till, enligt Staffan Lindberg, Aftonbladets reporter på plats.

De första flyktingarna deporterades av turkiska båtar från Lesbos till Turkiet vid 06-tiden under måndag morgon. Det är första gången som EU:s nya flyktingpolitik realiseras i praktiken. I den ingår ett avtal med Turkiet som tar emot oregistrerade flyktingar i utbyte mot miljardbelopp och att EU tar emot flyktingar som sedan tidigare befinner sig i Turkiet.

Aftonbladets Staffan Lindberg och Urban Andersson är på plats på Lesbos och rapporterar att det gått lugnt till:

"Kravallpolis på plats i hamnen på Lesbos. Några aktivister och flyktingar protesterade när första båten gick. Men allt gick lugnt till.", skriver Staffan Lindberg på Twitter.

Livräddare på plats

Enligt uppgift till Aftonbladet går båtarna till den turkiska kuststaden Dikili. Flyktingarna hölls instängda i båtarna, men livräddare fanns på plats om någon skulle kasta sig i vattnet.

Grekisk polis uppger för Aftonbladet att 136 flyktingar deporterats. De som skickas till Turkiet nu på morgonen är personer har inte sökt asyl i Grekland.

"Placeras i flyktingläger"

I fredags gick Amnesty International ut och varnade för att Turkiet skickar tillbaka flyktingar till Syrien och kritiserade den nya EU-politiken:

– I sin desperation att stänga sina gränser har EU-ledarna helt bortsett från det faktum att Turkiet inte är säkert för syriska flyktingar och att det blir mindre säkert dag för dag, sade John Dalhuisen, Amnestychef för Europa och Centralasien.

Men nu säger Turkiets inrikesminister till BBC att alla icke-syrier kommer att deporteras vidare medan syrier placeras i flyktingläger för att sedan skickas vidare till ett annat EU-land, i enlighet med avtalet.

Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter har också larmat om att 16 flyktingar skjutits ihjäl av turkiska gränsstyrkor, enligt brittiska The Times.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM