Porrstjärnans advokat: Det här är bara början

avOskar Forsberg

I natt svensk tid sänds en lång intervju med Stormy Daniels på CBS.

Porrstjärnans advokat Michael Avenatti säger att intervjun ”bara är början” på korståget mot Donald Trump.

Själv har Avenatti, efter omfattande tv-tid och medieexponering, blivit kändis och en ny hjälte för många amerikaner.

– Otaliga personer har mejlat mig och skrivit ”Vi räknar med att du räddar Amerika”, säger advokaten till Vanity Fair.

Om några timmar sänds journalisten Anderson Coopers intervju med porrstjärnan Stormy Daniels i tv-programmet CBS 60 Minutes. Förhandssnacket, som de senaste dagarna tagit stor plats i åtskilliga nyhetssändningar och tidningsspalter, har handlat om hur mycket Daniels kommer berätta och vilka nya detaljer i sexaffären som kommer offentliggöras.

”Snälla, gör det rätta”

I helgen har Daniels inför sändningen gått ut och i media adresserat presidenten:

– Det är dags att vara ärlig och berätta sanningen om relationen, mobbningen och dina försök att tysta mig. Snälla, gör det rätta, sa hon.

Foto: CBS News/60 Minutes via AP
Bild från 60 minutes-intervjun med Stormy Daniels.

Medieexperter har emellertid tolkat utspelet mer som reklam för programmet än som en genuin vädjan till Donald Trump. Ingen förväntar sig att Donald Trump ska erkänna någonting.

Intervjun i natt svensk tid kommer sannolikt att handla mycket om den stämning som Stormy Daniels lämnat in till en domstol i Los Angeles. Stämningen handlar om det sekretessavtal som hon och Trumps advokat Michael Cohen skrev på några veckor före presidentvalet 2016.

Egen hashtag

Stormy Daniels fick också 130 000 dollar för att hålla tyst om den påstådda sexaffären med Trump 2006. Pengar som hon, via sin advokat Michael Avenatti, uppgett att hon är beredd att betala tillbaka om hon lyckas få sekretessen upphävd.

Det senaste uttalandet, förtäckt till en vädjan till presidenten, är Avenattis verk. Han har de senaste dagarna fungerat som presstalesperson för sin klient Stormy Daniels och blivit kändis på kuppen.

Foto: Joe Frederick / AP
Advokaten Michael Avenatti företräder porrstjärnan Stormy Daniels.

Avenatti har medverkat i tv-kanalerna CNN, Fox News, NBC samt i åtskilliga tidningar och tidskrifter. Han har också byggt upp förväntningarna med olika utspel på Twitter.

Med hashtagen #basta (nog) har han kontinuerligt satt press på Trumpadministrationen och advokat Michael Cohen.

Ställs mot ”The Gawker Killer”

Cohen upplever sig så hårt ansatt att han nu anlitat en egen advokat, vännen David Schwartz, som blev hårt ansatt av Avenatti i CNN.

Schwartz kommer få hjälp av stjärnadvokaten Charles Harder som anlitats av Donald Trump.

Harder är känd för en bredare allmänhet i USA från målet mellan fribrottaren Hulk Hogan och mediebolaget Gawker. Han fick efter det målet smeknamnet ”The Gawker Killer”, eftersom bolaget gick i konkurs efter stämningen.

Men advokat Michael Avenatti räds inte det juridiska motståndet. I stället välkomnar han det. Den senaste veckan har han hållit hov på lyxhotellet Park Hyatt på Manhattan i New York.

Kallas Luke Skywalker

Flera amerikanska medier målar upp bilden av honom som det stora hoppet i kampen mot mörkret.

– Jag vet inte hur många gånger jag har kallats Luke Skywalker (hjälten i filmen ”Star Wars” som står upp mot det onda imperiet, reds. anm.), säger han till Vanity Fair och fortsätter:

– Otaliga personer har mejlat mig och skrivit ”Vi räknar med att du räddar Amerika”

Han uppger att han också fått flera frågor om han ska ställa upp i presidentvalet 2020.

På sitt CV har Avenatti åtskilliga juridiska skalper. Förra året vann han ett mål som handlade om 454 miljoner dollar. Domen blev utsedd till ”The top verdict in California 2017” (ungefär: ”mest värdefulla domen i Kalifornien 2017”, reds. anm). Han har även vunnit ett mål mot NFL (National Football League).

Stenhård hemsida

Mycket i historien om Los Angeles-advokaten, som ursprungligen är från S:t Louis, Missouri, är som taget ur en Hollywoodfilm. I tv är han kompromisslös mot sina motståndare. I skräddarsydd kostym från Tom Ford spänner han ögonen i tittaren och understryker gång på gång att ”sanningen måste fram”.

sin hemsida är han klädd i racingdräkt (hans hobby är att köra snabba sportbilar på bana) och blickar mot besökaren med stenhård blick. Hemsidan ser nästan ut som en filmaffisch för en hårdkokt actionfilm med Vin Diesel eller Jason Statham.

Bredvid bilden står det ”If you can’t take a punch, you don’t belong in the ring” (”Om du inte kan ta en snyting, hör du inte hemma i ringen”).

Han har också använt såväl traditionella medier som sociala medier till det yttersta för att trumma in sitt budskap, kryddat med olika pikanta detaljer. Bland annat publicerade han en bild på när Stormy Daniels genomgår ett lögndetektortest.

Stormy Daniels advokat twittrade ut bilden.

Han har också rasat mot hur hon blivit hotad och för ett par dagar sedan kom en bild på en dvd-skiva. Avenatti skrev i bildtexten: ”Om en bild säger mer än tusen ord, hur många ord är den här värd?”

Vad finns på skivan?

Efteråt spekulerades det vilt vad som finns på skivan. Är det en sexfilm på Trump och Stormy från 2006? Eller explicita sexbilder på dem?

De uppbyggda förväntningarna på intervjun i CBS 60 Minutes i natt är av närmast episka mått, mycket på grund av advokatens utnyttjande av de olika mediekanalerna.

Frågan som många ställer sig är varför presidenten inte bara erkänt att han haft en sexuell relation med Stormy Daniels. Varför han så benhårt nekar.

Michael Avenattis teori och svar på frågan är Melania Trump.

– Jag tror det handlar om vad han sagt till sin fru, om saker han sagt till henne rörande deras äktenskap, säger han till Vanity Fair.

Foto: SAUL LOEB / AFP
Donald Trumps fru Melania Trump.

Många ser kvällens intervju som början till slutet i affären som fått namnet ”StormyGate”, men Avenatti tror att det bara är inledningen. Han antyder för Vanity Fair att historien kan spela roll i den stora utredning som Robert Mueller, FBI:s specielle utredare just nu genomför.

– Trump kan avskeda Mueller men han kan inte avskeda mig eller min klient. Och vi ska ingenstans, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM