Krisen i Svenska Akademien

Kungen överväger att se över Akademiens stadgar

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Kung Carl XVI Gustaf överväger att se över de stadgar som styr Svenska Akademiens arbete, bland annat de som styr över utträde.

”Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna”, skriver han i ett uttalande.

Kung Carl Gustaf meddelar nu att han är beredd att se över de stadgar som Gustaf III fastställde för Svenska Akademien. Tidigare har han benämnt krisen i Akademien som en ”tråkig utveckling”.

– Det är en väldigt tråkig utveckling men alla problem är till för att lösas.

”De motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet. Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna. För ledamöter av Svenska Akademien måste ansvaret för institutionen alltid komma i första hand”, skriver kungen.

Kommer överväga kompletteringar

Som stadgarna ser ut nu är det inte möjligt att avgå ur Akademien, de ledamöter som nu, och genom åren, valt att avstå från Akademiens arbete har därför formellt inte avgått och det är därför inte heller möjligt att välja in någon annan på deras stolar.

De reglerna vill ständiga sekreteraren Sara Danius se över, liksom nu även kungen.

”Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde. Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde”, skriver kungen i pressmeddelandet.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Sara Danius: ”Behöver stödet nu”

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Carl XVI Gustaf

Svenska Akademien

Sara Danius

Svenska kungahuset