Greps på trimmad elcykel – i 100 km/h

Polisen tog fast cyklisten som hade en trimmad cykel.
Polisen tog fast cyklisten som hade en trimmad cykel.

En man som kom cyklandes var lite väl snabb tyckte polisen som tog upp jakten. Det visade sig att han åkte i cirka 100 kilometer i timmen.

– Det var livsfarligt, sannolikt har cykeln även en ram som inte är byggd för hastigheten, säger förundersökningsledaren Björn Goding till Linköping News.

Vid niotiden på måndagsmorgonen stötte en polispatrull på en 40-årig cyklist på Djurgårdsgatan i centrala Linköping. De misstänkte med ens att något inte stod rätt till så de vände och körde efter mannen – som hade en cykel som var lite snabbare än beräknat. Polisen var tvungna att gasa upp i 98 kilometer i timmen för att komma ifatt cyklisten, skriver Linköping News.

Cykeln som de jagade efter visade sig vara en elcykel av modellen mountainbike.

– Det var livsfarligt, sannolikt har cykeln även en ram som inte är byggd för hastigheten och så hade den bromsar som inte fungerade, säger Björn Goding som är förundersökningsledare på polisen region Öst, till tidningen.

Misstänks för vårdslöshet i trafik

Enligt polisen har cyklisten inte velat uttala sig om själva handlingen men han ska ha varit på väg till jobbet. Han påstår att han hade bra kontroll över cykeln och att han hade en mekanisk broms som fungerade.

Det var ingen vanlig elcykel som han satt på, de brukar normalt ligga på 250 watt och får gå maximalt 25 kilometer i timmen. Denna hade två kapacitetsval, en på 1 000 watt och en på 4 000 – och kunde gå upp till 100 kilometer i timmen.

– Den här gången hade han valt det snabbare valet.

Nu ska polisen ta reda på hur snabbt den kan gå.

– Vi har beslagtagit cykeln och den kommer att testas av trafikinspektörer hos oss, säger Björn Goding.

Mannen ska ha köpt cykeln via Blocket. Han är nu misstänkt för grov olovlig körning samt vårdslöshet i trafik, skriver Linköping News.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN