Hoppar för att överleva våldsamma branden i köpcentret

NYHETER

Vittnen filmar när en 11-årig pojke i sista stund lyckas hoppa ut från det brinnande köpcentret i Ryssland. Han klarade sig mirakulöst.

Biosalongen var fullsatt och barnfilmer visades när rök började fylla lokalen. När barnen inte kunde ta sig ut ringde de sina anhöriga i panik.

– Våra barn brann och vi kunde inte göra något, säger Olga Lillevyali till nyhetssajten Meduza.io.

41 av de 64 som dog var barn, rapporterar ryska statliga medier.

Flera av de som befann sig i köpcentret i Kemerovo i Sibirien hoppade ut från fönstren när branden rasade. I en film som publicerats av ryska medier ses en 11-årig hoppa ut och tas emot av räddningsarbetare på marken.

– Med tanke på att han föll från fjärde våningen har han bara fått en lätt hjärnskakning, säger läkaren Alexander Konev, till AP.

Pojkens föräldrar och syskon dog i branden, rapporterar ryska medier.

1 av 3 | Foto: TT
Sorg i Ryssland efter branden.

Ringde föräldrarna i panik

Den biosalong som fanns i köpcentret var fullsatt när rök började välla in. När besökarna försökte ta sig ut upptäckte de att nödutgångarna var blockerade.

Många använde sina mobiltelefoner för att ta kontakt med anhöriga. En av dem var 11-åriga Viktoria Pochankina som var på klassresa i köpcentret.

– Hon ringde mig klockan 16.11 och sa att allt var i lågor och att dörrarna till bion var blockerade, att hon inte kunde komma ut, berättar hennes moster Yevgeniya Oganesyan för tidningen Komsomolskaya Pravda.

– Jag sa till henne att ta av sig sina kläder och hålla dem vid näsan, att andas genom kläderna. Hon sa till mig: ”säg till mamma att jag älskar henne”.

Nödutgångarna var blockerade

En en annan kvinna berättar för samma tidning om de sista minuterna av ett av sina barnbarns liv.

– Vi ringde henne, hon sa att hon var instängd i en biograf. Rök började välla in och hon skrek: ”det är rök överallt, vi kvävs!”.

Ryska myndigheter bekräftade på måndagen att flera nödutgångar var blockerade och brandlarmet inte fungerade eftersom en ordningsvakt hade stängt av det, rapporterar New York Times.

Brandorsaken utreds fortfarande.

– Vår preliminära misstanke är att ett barn hade en cigarettändare som satte eld på skumgummi i trampolinrummet, sade den lokale guvernören Vladimir Chernov på måndagen, enligt BBC.

”Våra barn brann”

Aleksandr och Olga Lillevyalis tre döttrar tittade på filmen ”Sherlock gnomes” när rök började fylla biosalongen.

– Min dotter ringde och ringde mig. Jag bara skrek till henne att försöka ta sig ut därifrån, men jag kunde inte kunde göra något. Det var bara lågor framför mig, berättar Aleksandr för nyhetssajten Meduza.io.

Olga Lillevyali berättar för samma sajt att hon kom till köpcentret så fort hennes man ringde henne och berättade att deras barn hade dött.

– Vi fick stå och vänta i sex timmar utanför och ingen sa någonting till oss.

– Röken steg från byggnaden, våra barn brann och vi kunde inte göra något.

Dagens tre rubriker 27 mars 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Bränder