Dyrbar fisk plastikopereras i Asien

Foto: Australian Customs Service/AP/TT
Det förekommer smuggling och olaglig försäljning av asatisk arowana. De här upptäcktes på ett flyg från Vietnam till Australien 2005. Arkivbild.
NYHETER

Med sina gyllene drakliknande fjäll ses den i Asien som en symbol för lycka och välstånd. Men den asiatiska arowanan – en av världens dyraste akvariefiskar – får också utstå skönhetsingrepp för att fixa allt från hängande ögonlock till spretiga fenor.

Fjällen är stora och glänsande som mynt och när fisken böljar genom vattnet påminner den om de färgsprakande pappersdrakar som syns i kinesiska nyårsparader. Men sitt vackra yttre till trots lyckas inte den asiatiska arowanan undkomma sin ägares önskan om att fixa till det som uppfattas som ett något hängande ögonlock.

– Jag vet att vissa tycker att det är plågsamt för fisken. Men jag gör den verkligen bara en tjänst, säger Eugene Ng, i samband med ett skönhetsingrepp i Singapore, till The New York Times.

– Nu ser fisken bättre ut och därför kommer dess ägare att älska den ännu mer.

Efterfrågad lyckoamulett

I asiatiska länder är arten, som även kallas drakfisk eller bentunga, en mytomspunnen statussymbol som anses bringa lycka och välstånd. Myter gör gällande att den bland annat offrar sitt liv genom att hoppa ur sitt akvarium för att varna sin ägare för dåliga investeringar eller andra möjliga orosmoln – vilket har gjort den särskilt populär hos affärsmän. Efterfrågan ska ha ökat i samband med den globala ekonomiska krisen.

Fisken är vanligtvis grön, men de mer sällsynta röda eller gyllengula är högt uppskattade hos samlare och säljs för motsvarande tiotusentals kronor. Det ryktas till och med om att en politiker från det kinesiska kommunistpartiet köpte en enda asiatisk arowana för 300 000 amerikanska dollar (2,5 miljoner kronor).

När tio särskilt sällsynta albinoexemplar ställdes ut på en fiskmässa i Singapore höll beväpnade vakter nyfikna på behörigt avstånd, bland annat för att förhindra att någon skulle hälla gift i deras akvarium. Och de platser där fiskarna föds upp i Sydostasien skyddas av betongväggar, taggtrådar och skällande hundar.

– Arowanan är en sötvattenfisk som har blivit fridlyst eftersom det börjar bli ont om den. De är vanliga som dammfiskar, långsmala och vackra, och man har odlat dem för att få fram olika färgvariationer, säger Jonas Wahlström, föreståndare för Skansenakvariet, till TT.

Kameler och hundar

När det gäller valet att utföra skönhetsingrepp på djur nämner Wahlström den nyligen uppmärksammade botoxskandalen i samband med en kamelfestival i Saudiarabien som ett exempel. Och amerikanska katt- och hundägare är inte främmande för ingrepp på sina fyrafota vänner.

– Det är inte ovanligt i USA tyvärr. Skönhetsoperationer på fiskar i Asien vet jag inte mycket om, säger han.

Men redan i början av 1990-talet satte den dåvarande bilmekanikern Willie Si in en annons i en singaporiansk tidning där han efterlyste "defekta och skadade" exemplar av asiatisk arowana för att sedan sätta kniven i dem. Han ska bland annat ha klippt till stjärtarna för att få dem att likna krysantemum och avlägsnat svamp från ögonen, enligt Emily Voigt som har skrivit en bok om den asiatiska arowanans resa från medelmåttig lunchfisk till åtråvärd statussymbol.

Tänk på detta innan du skaffar husdjur 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Asien