Man gripen av FBI – planerade terrorattack under julhelgen

avAdam Westin

NYHETER

En man från Kalifornien misstänks ha planerat ett terrordåd på populära turiststråket Pier 39 i San Francisco, skriver flera amerikanska medier.

I ett brev ska han ha svurit trohet till IS och hyllat ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

Han greps efter att ha kommit i en kontakt med en ’undercover’ FBI-agent, enligt myndigheten.

1 av 2

Myndigheter grep i veckan en 26-årig man som misstänks ha planerat ett terrordåd i San Francisco under julhelgen.

Everett Aaron Jameson kunde gripas efter att ha talat med en FBI-agent som var ’undercover’ i sociala medier, skriver San Francisco Chronicle.

– Jameson beskrev hur han tänkte använda sprängämnen och beskrev ett scenario där explosioner kunde lura människor till en plats där han kunde orsaka skada, skriver FBI-agenten Christopher McKinney i ett uttalande till tidningen.

Skulle dö i attacken

Kort innan han greps ska han dock ha uttryckt tvivel om han verkligen skulle kunna genomföra en attack, till FBI-agenten som var under täckmantel.

Enligt förhör som publicerats av en reporter på kanalen ABC7 hade mannen pekat ut Pier 39 i San Francisco som ett mål, eftersom att han kände till platsen väl och att det skulle vara mycket människor i omlopp där. På frågan om han hade en flyktväg svarade mannen att han inte behövde någon, eftersom han avsåg att dö i attacken.

Inspirerades av New York-dåd

På sin Facebooksida, som nu är nedstängd, ska Everett Aaron Jameson, 26, ha uttryckt sympatier för islamistisk terrorism och kommunicerat med likasinnade.

I förhör ska han ha sagt att han inspirerats av terrorattacken nära World Trade Center i New York den 31 oktober, där 29-åriga Sayfullo Saipov mejade ner människor med en hyrd pickup-bil. Åtta personer dog och elva skadades i attacken.

Hade flera skjutvapen

Enligt FBI-dokumenten hade Everett Aaron Jameson erfarenhet från marinkåren, och var tränad att använda gevär. I hans hem hittades flera skjutvapen, utöver brevet där han uttrycker sympati för terrorgruppen IS. Han arbetade till vardags med att köra bärgningsbil.

ABC30 har talat med mannens pappa, som säger sig vara chockad över sonens planer.

FBI säger i ett uttalande till San Francisco Chronicle att det för närvarande inte finns något direkt hot mot området Bay Area.

Vad är terrorism? 02:19
ARTIKELN HANDLAR OM