Insekter

Studie: Klimatförändring orsakar insektsdöd

Av: 

TT

En groda i Puerto Rico. Arkivbild.
En groda i Puerto Rico. Arkivbild.

NYHETER

Klimatförändringar pekas ut som orsaken bakom en drastisk minskning av insekter i Puerto Ricos regnskogar, enligt en ny studie.

Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS , bygger på studier i den väl skyddade regnskogen i Puerto Rico. Huvudförfattaren till studien, Bradford Lister, besökte platsen på 1970-talet och gjorde flera undersökningar av förekomsten av insekter, andra leddjur och övrig fauna. När han återvände 40 år senare märkte han genast en tydlig förändring; det var färre fåglar och nästan alla fjärilar hade försvunnit, säger han till Washington Post.

Minskningen är dramatisk. När forskarna förde nät över lövverken hundratals gånger för att samla in smådjuren, visade vikten av deras biomassa i dag på en fjärdedel till en åttondel av vad den varit 1976. Insektsfällor på marken fångade en sextiondel så många djur 2013 jämfört med 1977.

Som en konsekvens har antalet insektsätande fåglar, grodor och ödlor minskat.

Forskarna pekar ut klimatförändringen som trolig orsak till nedgången. "De senaste 30 åren har temperaturen i skogen stigit 2 grader och vår studie indikerar att klimatförändringar är den drivande kraften bakom kollapsen av skogens näringsväg", skriver forskarna.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Larmet: halv miljon insektsarter riskerar att dö

ÄMNEN I ARTIKELN

Insekter

Puerto Rico

Klimatförändringar

Forskning & vetenskap