Uppgifter: Saudiarabien väntas erkänna journalists död

Av: Anna Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Journalisten Jamal Khashoggi dog under ett förhör som spårade ur.
Det kommer att framgå i en rapport som Saudiarabien släpper inom kort, uppger två källor för CNN.

Den saudikritiske journalisten Jamal Khashoggi har varit försvunnen sedan han gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul 2 oktober.

Enligt turkiska myndighetskällor har Khashoggi mördats och sedan styckats inne på konsulatet. Saudiarabien har hittills nekat till all inblandning i försvinnandet.

Nu uppger två källor för CNN att Saudiarabien förbereder en rapport där de kommer att erkänna mordet på journalisten.

Enligt källorna kommer rapporten visa att Jamal Khashoggi dog under ett förhör inne på konsulatet som gick fel.

– Rapporten kommer troligen dra slutsatsen att operationen genomfördes utan klartecken och transparens och att de som är inblandade kommer att hållas skyldiga, säger en av källorna till CNN.

Rapporten förbereds fortfarande och informationen i den kan komma att ändras, påpekar en av källorna samtidigt till CNN.

Trump: ”Just nu är det bara ett rykte”

Khashoggi försvann efter att ha besökt konsulatet för att hämta papper som behövdes för att gifta sig med sin fästmö. På bilder från övervakningskameror ses Khashoggi gå in i konsulatet. Det är den sista kända bilden på journalisten.

Saudiska myndigheter säger att han gick ut igen men har inte kunnat bevisa att han lämnade konsulatet. Turkiska utredare säger sig dock ha stark bevisning för att han dödats inne på konsulatet.

President Donald Trump har skickat utrikesminister Mike Pompeo till Saudiarabien och uppger under en pressträff att USA kommer att undersöka fallet mycket noga.

– Jag har precis pratat med Saudiarabiens kung. Han förnekar kraftigt all kännedom om händelsen, säger Donald Trump under en pressträff utanför Vita huset.

– Det lät, enligt mig, som att det kunde ha varit vilken mördare som helst, men vem vet, fortsätter Donald Trump.

Under Trumps samtal med Saudiarabien uppgav den saudiske kungen att Turkiet och Saudiarabien samarbetar för att lösa försvinnandet.

– Han sa att Turkiet och Saudiarabien jobbar väldigt nära varandra, säger Donald Trump.

Trump säger, enligt CNN, att han fått kännedom om rapporten genom media men att han inte vet än om rapporten är riktig eller om det bara är ett ”rykte”.

– Ingen vet om det är en officiell rapport. Just nu är det bara ett rykte om en rapport som ska släppas.

Foto: Virginia Mayo / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN