Ingrid, 26, hittade salamander i ruccolan

NYHETER

När Ingrid och hennes man skulle äta middag fick de en minst sagt oväntad gäst.

– Jag visste inte att det fanns i Norge, säger hon.

Paret hade förberett maten väl. På menyn stod pulled pork med diverse tillbehör och de såg fram emot att smaka den extra kryddade ruccolan de köpt samma dag. Bara de sista förberedelserna skulle till när Ingrid plötsligt hoppade till – och ruccolan flög.

– När maten var klar skulle jag skölja ruccolan i vasken, så plötsligt hade jag den i handen, säger Ingrid Helene Hagevik, 26, till Aftonbladet,

Först trodde paret att djuret i vasken var en spindel, men när de såg närmare förstod de att det i själva verket rörde sig om en salamander, ett slags groddjur.

– Jag visste inte att det fanns något sånt i Norge, jag tänkte att den måste komma från utlandet. Men det visade sig att den var från Norge och att jag inte har sett dem förut.

Foto: Privata/Montage

Det blev ingen ruccola till maten och familjen vågade inte riktigt släppa blicken från det lilla djuret, rädda för att det skulle rymma. I stället fick hen boende i en plastlåda och sallad och vatten att livnära sig. Den verkade, trots allt, må bra.

Efter att Ingrid skrivit ett Facebookinlägg om salamandern fick de kontakt med en person som ägde en reptil, och som kunde tänka sig ta hand om djuret. Nu har krabaten fått ett eget akvarium och slipper leva ute i kylan.

Familjen understryker för NRK att de inte är arga på Rema 1000, där de köpte ruccolan, eller producenten.

Kommer du köpa ruccola igen?

– Ja, det kommer jag göra. Jag är inte rädd för det. Egentligen är det ju ett gott tecken att en salamander kan överleva så länge i en vakuumpackad ruccola-påse, då kan det inte varit något giftigt i den, säger Ingrid.

Experten: Bilderna tydliga

Reptilexperten Dag Dolmen som arbetar vid NTNU (Norges tekniska universitet, reds anm) har tagit en närmare titt på djuret.

– Bilderna visar tydligt att det är en storsalamander, eller en Triturus cristatus på latin, säger Dolmen till NRK.

Storsalamandern lever runt Oslofjorden i östra Norge, mellan Haugesund och Bergen i Västnorge och i Trøndelag fylke, där Ingrid bor. På sommaren lever de mest på land och äter insekter och sniglar – och tydligen finns även ruccola på deras meny.

Kasta inte ogräset - ät upp det 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM

Norge