Irland sågar brexit-förslag

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Irlands utrikesminister Simon Coveney. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Varken Irland eller EU skulle någonsin skriva under ett brexit-avtal som skulle hålla den irländska gränsen till Storbritannien öppen och som britterna ensidigt skulle kunna säga upp.

Det säger den irländske utrikesministern Simon Coveney efter att brittiska tidningsuppgifter i helgen hävdat att premiärminister Theresa May och hennes regering är nära ett avtal. Enligt uppgifterna har Storbritanniens brexitminister Dominic Raab krävt att britterna skulle ha rätt att kunna dra sig ur det så kallade backstop-avtalet efter tre månader.

"De här idéerna är överhuvudtaget inte backstop och är inte förenliga med tidigare brittiska åtaganden", skriver Coveney på Twitter.

Frågan om gränsen mellan Nordirland och resten av Irland är en av de svåraste frågorna att lösa i brexit-frågan. Backstop används som benämning på det skydd eller den garanti som både Irland och Nordirland vill ha för att inte skapa en hård gräns på ön och därmed riskera fredsprocessen. Parterna har redan enats om att ett skydd ska finnas – men inte hur det ska se ut.

ARTIKELN HANDLAR OM