Källa: SSU-styrelsen kände till problemen

avJosefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera interna rapporter om problemen inom SSU Skåne har skickats till förbundet, uppger källor till Kvällsposten – men ordföranden Philip Botström säger att han inte nåtts av informationen.

Nu uppmanas flera SSU-medlemmar att lämna förbundet.

– Man har absolut känt till det här och valt att inte ta itu med problemen. Kvällspostens granskning stämmer väl med verkligheten, säger en källa med insyn till Aftonbladet.

En medlem i SSU Skåne väljer nu att lämna ungdomsförbundet efter Kvällspostens granskning om att en falang inom förbundet med fundamentalistiska åsikter haft stort inflytande.

SSU Skåne tog på Facebook strid för medlemmen när han lämnade partiet i oktober efter att ha fått kritik för ett Facebook-inlägg som uppfattades som antisemitiskt. SSU Skåne ansåg att Socialdemokraterna agerat fel mot medlemmen som skrev inlägget som 13-åring.

Han har fortsatt att vara aktiv inom ungdomsförbundet men meddelar nu att han lämnar SSU.

”Jag väljer att i dag lämna alla mina uppdrag för Socialdemokraterna i Hässleholm och för SSU Skåne”, skriver han i ett sms till Kristianstadbladet.

”Olika personer som företräder Socialdemokraterna på olika håll inom partiet försöker hävda att jag fortfarande står fast vid de uttalanden jag gjorde som yngre trots att jag vid åtskilliga tillfällen försäkrat om att jag tar avstånd från dessa”.

SSU:s ordförande Philip Botström och Stefan Löfven på ungdomsförbundets kongress 2017.
Foto: URBAN ANDERSSON
SSU:s ordförande Philip Botström och Stefan Löfven på ungdomsförbundets kongress 2017.

Uppmanar medlemmar att lämna

Enligt källor till Kvällsposten ska flera interna rapporter under åren ha skickats till S i Malmö och till partidistriktet för att informera om de problem som finns inom ungdomsförbundet.

Socialdemokraternas ordförande i Malmö, Joakim Sandell, och SSU:s ordförande Philip Botström har sagt att de inte känt till uppgifterna och har nu uppmanat två medlemmar i SSU Skåne att lämna.

– Vi har uppmanat dem att med omedelbar verkan lämna sina uppdrag i SSU och i Socialdemokraterna, säger Botström till TT.

”Ren lögn att Botström inte känt till det”

Lukas Bjarkason, före detta ledamot för SSU Bromölla, säger till tidningen att ordföranden Philip Botström medverkade på det årsmöte där den utpekade falangen uttryckte sig homofobiskt.

– Det är ren lögn att information inte förmedlats till honom, säger han till Kvällsposten.

SSU nekar till att Botström var på plats under debatten.

”Vid tidpunkten för diskussionen hade Philip redan lämnat mötet och befann sig på Malmö flygplats. Detta styrks av mötesprotokollet och bekräftas av mötespresidiet”, skriver Hanna Alexandersson i ett mejl till Aftonbladet.

Som en del i att lösa problemen har förbundsstyrelsen nu beslutat att alla SSU-ledare ska skriva under ett kontrakt om att man delar förbundets värderingar. Under ett extrainkallat möte under tisdagen fattades beslut om att de personer som pekats ut ska lämna sina uppdrag, rapporterar DN.

”Har fått makt genom hot om våld”

En källa med insyn säger till Aftonbladet att förbundsstyrelsen har haft god kännedom om vad som skett.

– Man har absolut känt till det här och valt att inte ta itu med problemen. Kvällspostens granskning stämmer väl med verkligheten.

– Det här handlar inte bara om en religiös, islamistisk gruppering. Det handlar om en flora av olika personer med homofoba, grabbiga och patriarkala värderingar som genom hot om våld har lyckats tillskansa sig makt. Det i kombination med religiösa element är vad som står bakom det som hänt, säger källan.

Aftonbladet söker SSU:s ordförande Philip Botström.

Publicerad: