Misstänkt för journalistmord dog – i mystisk bilkrasch

avAnna Hansson

NYHETER

En flygofficer som är en av de 15 män som misstänks ha mördat journalisten Jamal Khashoggi har dött i en trafikolycka i Riyadh.
Enligt turkisk media kan dödsfallet vara en varning från Saudiarabien.
– Den saudiske konsuln i Istanbul kan stå näst på tur att tystas, skriver en kolumnist i turkiska tidningen Hürriyet.

På torsdagen tog fallet Jamal Khashoggi, journalisten som misstänks ha mördats inne på Saudiarabiens konsulat, flera nya märkliga vändningar.

Mashal Saad al-Bostani, en saudisk 31-årig flygvapenofficer, ska ha ingått i den dödspatrull som misstänks ha torterat och mördat Khashoggi. Han dog på torsdagen i en trafikolycka i Riyadh, skriver turkiska medier.

Nu spekuleras det i om dödskrocken hänger ihop med det misstänkta styckmordet på Khashoggi.

Fruktar fler dödsfall

I en av Turkiets största tidningar, Hürriyet, hävdar en kolumnist att dödsfallet var en varning från regimen om vad som kan hända när man pratar om vad som hände inne på konsulatet. Enligt skribenten kan den saudiske generalkonsuln Mohammad al-Otaibi stå näst på tur att tystas.

1 av 8 | Foto: Sabah Newspaper / AFP
Mashal Saad al-Bostani, 31, misstänkt för mordet på journalisten Jamal Khashoggi, har dött i en bilkrasch.

Från ljudinspelningar från konsulatet, som den turkiska säkerhetstjänsten uppgett att de tagit i beslag, hörs al-Otaibi protestera mot mordet, skriver Hürriyet.

– Gör det någon annanstans, annars råkar jag illa ut, säger al-Otaibi på inspelningen.

Han blir sedan avbruten av en annan person som säger: ”Håll käften om du vill fortsätta leva när du kommer hem”.

Plan för att bortförklara mordet

Samtidigt kommer New York Times med nya uppgifter om Saudiarabiens försök att förklara Khashoggis försvinnande.

Enligt tre källor med god insyn i de saudiska planerna kommer Saudiarabien att skylla mordet på generalen Ahmed al-Assiri, en högt uppsatt rådgivare till kronprinsen, skriver New York Times.

Planen är, enligt tidningen, att hävda att al-Assiri fick order om att gripa och förhöra Khashoggi men att han antingen ska ha missuppfattat ordern, eller att han ska gått för långt – och råkat döda honom.

Letar kvarlevor – i skogen

Den saudikritiske journalisten Jamal Khashoggi har varit försvunnen sedan den 2 oktober. Han gick då in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul men kom aldrig ut igen. Enligt turkiska källor med insyn i utredningen mördades och styckades han av en saudisk dödspatrull på 15 personer. Flera av dem har nära kopplingar till Saduiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Turkiska utredare misstänker att Khashoggis styckade kropp packades in i lådor och fördes bort i svarta diplomatbilar. Utredare följde efter bilarna vilket tog dem till ett skogsområde utanför Istanbul, uppger källor för Reuters.

Där letar man nu efter kvarlevor från Khashoggi.

Utredarna har även tagit med sig flera spår inifrån konsulatet som nu ska DNA-testas, skriver Reuters.

Trump: Verkar som att han är död

USA:s president Donald Trump har tidigare uppgett att det kan ha varit ”vilken mördare som helst”, som ligger bakom Khashoggis försvinnande. Han har inte velat peka ut Saudiarabien som skyldigt utan i stället sagt att man är oskyldig till motsatsen är bevisad.

På torsdagen bekräftade Donald Trump dock under en kort pressträff att han tror att Khashoggi är död.

– Det verkar onekligen så. Det är väldigt tråkigt, säger Donald Trump.

USA vill ge Saudiarabien tid att utreda

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kom på torsdagen tillbaka till USA efter att med kort varsel skickats till Saudiarabien för att prata med kungahuset.

Mike Pompeo uppgav under en pressträff att Saudiarabien har lovat att de ska genomföra en transparent utredning av Khashoggis försvinnande och att han vill ge dem mer tid att göra det.

– Jag har nu på morgonen sagt till president Trump att vi bör ge Saudiarabien några dagar till, så att även vi får en fullständig förståelse för vad som faktiskt har hänt, säger han.

Fler bojkottar elitkonferens

23–25 oktober anordnas en stor investerarkonferens i Riyadh. Flera toppnamn och storbolag, som Mastercard och Uber, har redan hoppat av konferensen i protest mot Saudiarabien.

På torsdagen meddelade även USA:s finansminister Steve Mnuchin att även han bojkottar konferensen.

”Träffade precis Donald Trump och Mike Pompeo och vi har beslutat att jag inte kommer att delta i konferensen Future Investment Initiative i Saudiarabien”, skriver han på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA