Här ”kremerar” Ryssland och Argentina 400 kilo kokain

avStefan Hesserud Persson

Ryssland och Argentina har gemensamt bränt upp nästan 400 kilo kokain på ett krematorium i Buenos Aires, rapporterar BBC.

Kokainet, förpackat i tolv resväskor, kunde beslagtas på den ryska ambassaden efter en långvarig och deckarlik polisinsats.

2016 gjordes ett märkligt fynd på den ryska ambassaden i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Den tidigare ryska ambassadören hade hittat tolv väskor undangömda i ett rum på ambassaden. Vid närmare kontroll visade de sig vara fulla med knark.

1 av 4
Ryska ambassadören Dmitry Feoktistov kastar några av förpackningarna med kokain in i ugnen.

Ambassadören kontaktade genast de argentinska myndigheterna, och kort efter tipset tog sig polis in i rummet, mitt i natten, för att ersätta kokainet med mjöl. Väskorna förseddes med GPS-sändare.

Varade i 14 månader

Planen var naturligtvis att invänta väskornas ägare, och sedan slå till. Men det skulle komma att bli en lång väntan.

– Insatsen varade i 14 månader. Vid ett tillfälle trodde vi att de inte skulle hämta sitt gods, eftersom de anat att vi misstänkte något. Men allting gick bra, säger Argentinas säkerhetsminister Patricia Bullrich enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Ett år senare dök väskorna upp i Moskva, varpå flera personer kunde gripas.

Fyra ryssar, och två ryssar med argentinskt medborgarskap, har anhållits misstänkta för kuppen. Varför de väntade så länge med att flytta väskorna är ännu oklart.

En av de misstänkta arbetade som vaktmästare på ambassaden vid tillfället, och ska enligt rysk media ha placerat väskorna i en skola i anslutning till ambassadsbyggnaden.

En annan misstänkt är en högt uppsatt polis i Buenos Aires, och ska ha använt sin ställning för att få ombord väskorna på planet till Moskva utan att kontrolleras av tullen.

Polis och vaktmästare misstänkta

Kuppmakarna kallar polisinsatsen en ”provokation”, och menar att de försökt exportera ”specialkaffe” från Argentina.

Men nu har alltså kokainet, som vägde 389 kilo och uppskattas varit värt motsvarande 840 miljoner svenska kronor, bränts på ett krematorium i Argentina.

Såväl den ryske ambassadören Dmitry Feoktistov som Argentinas säkerhetsminister Patricia Bullrich deltog i bränningen, utrustade med både skyddsmasker och ljusblå platshandskar.

Bullrich passade enligt BBC på att hylla samarbetet med Ryssland.

– Det har varit en väldigt komplicerad insats. Ryska poliser har varit här vid sju tillfällen.

ARTIKELN HANDLAR OM