Ny brittisk lag ska motverka valpfabriker

Av:  TT

Den som vill köpa en valp i Storbritannien i framtiden får göra det direkt från uppfödare, enligt en ny djurskyddslag. Arkivbild.
Den som vill köpa en valp i Storbritannien i framtiden får göra det direkt från uppfödare, enligt en ny djurskyddslag. Arkivbild.

Den nya lagen ska förhindra att valpar och kattungar far illa och innebär att de små djuren inte längre får säljas i djuraffär.

För att hindra att djur far illa vill den brittiska regeringen förbjuda handel med valpar och kattungar via tredje part. Lagförslaget som gått ut på remiss innebär att zoobutiker och andra mellanhänder inte får sälja valpar och kattungar yngre än sex månader.

Endast uppfödare och licensierade hem för hemlösa djur ska kunna sälja sällskapsdjuren, rapporterar BBC.

"Människor som helt saknar respekt för djurs välbefinnande kommer inte längre att kunna profitera på denna eländiga handel", säger miljöminister Michael Gove.

Tog valparna från mamman

Bakom förslaget ligger en kampanj som döpts till Lucys Law (Lucys lag), uppkallad efter en tik av rasen Cavalier king charles spaniel som räddades från en så kallad valpfabrik i Wales 2013. Hon hade där betäckts flera gånger om året och fråntagits valparna i förtid.

Den 1 oktober träder ett förbud i kraft i Storbritannien mot att sälja valpar och kattungar yngre än åtta veckor. Det och andra lagskärpningar kommer efter en intensiv debatt och avslöjanden om oseriös avel.

Publisert:

LÄS VIDARE