Forskarna började gråta – när de såg späckhuggarens öde

En späckhuggare har väckt känslor hos människor världen över efter att forskare delade med sig av hennes öde, skriver The Seattle Times.

Den 24 juli i år kalvade späckhuggaren Tahlequah. Dessvärre klarade sig inte ungen och dog bara några minuter efter födseln.

I onsdags såg man späckhuggaren utanför den amerikanska västkusten. Och då såg man att hon bar på sin döda kalv, 16 dagar efter den dött, skriver The Seattle Times.

– Jag är så hjärtekrossad och chockad, säger Deborah Giles som är valforskare vid University of Washington och fortsätter:

– Jag gråter och kan inte ta in att hon fortfarande bär runt på sin döda kalv. Jag är djupt bekymrad över hälsan och det mentala välmåendet hos henne.

Tahlequah tillhör en population som håller till utanför Seattle och den svävar i fara – de är stressade och svälter. Under åratal har populationen minskat och består nu av 75 djur, vilket innebär att varje kalv är viktig. Enligt aktivisten Stephanie Solien är det här ett meddelande från späckhuggarna, skriver The Guardian.

– Det är människan som bär ansvaret för kalvars död, de sjuka och svältande vuxna späckhuggarna och de dåliga förhållanden de lever i, sa hon i ett uttalande. 

Späckhuggaren Tahlequah med sin döda kalv.
Späckhuggaren Tahlequah med sin döda kalv.

”Kan föreställa mig hennes sorg”

Späckhuggare, delfiner och gorillor är kända för att bära sina döda efterkommande. Men enligt historikern Jason Colby, som skrivit en bok om späckhuggare, är Tahlequahs beteende är exceptionellt.

– Det saknar helt motstycke, säger han och fortsätter:

– Som pappa kan jag bara föreställa mig hennes sorg och allt som hon har gått igenom. Det verkar som att hon hamnat i en farlig loop som hon inte kan komma ut ur. Och vem vet hur länge hon har varit utan mat innan detta.

Tahlequahs vägran att överge sitt barn har väckt känslor hon människor över hela världen. Ken Balcomb, som har grundat ett center för valforskning, kallar Tahlequahs situation "tragisk".

– Det bara fortsätter. En dag kommer vi förstå vidden av detta, säger han, enligt The Seattle News.

Han och många andra hoppas nu att Tahlequah situation ska bli en ögonöppnare för späckhuggarnas situation och att man ska underlätta för dem att få mat, skriver tidningen.

We launched a web page for updates on the response effort to Southern Resident Killer Whales J50 & J35. We will con… https://t.co/VuploXP7lH
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN