Sommarvärdar 2018

Unges sommarprat väcker allvarliga frågor

Av: 

Kristoffer Bergström

Jonatan Unge.
Jonatan Unge.

NYHETER

Jonatan Unges Sommar i P1 väcker allvarliga frågor.

Här är en:

Varför ska Sommar i P1 finnas kvar?

Jonatan Unge är rent fenomenal i Februaripodden, där han pratar om sexualitet med Ola Söderholm. Han är skicklig i poddarna Della Sport, Spela spel-podden och Lilla Drevet. Han gav en intressant intervju om sin mentala hälsa i Sveriges Radios Psyket.

Unges sommarprat är inte dumt, men det är på sin höjd femma-sexa på listan över hans produktioner. Det är således överflödigt.

Tidigt i programmet berättar 39-åringen hur slitigt och dyrt det varit att skriva manus. Han betalade fyratusen för ett hotellrum i Osby men såsade bort tiden med hjälp av fotboll, pizza och chark. I brist på annat författade han ett klassiskt vaggan till graven-sommarprat, säger han, och det var ju synd. Det är ju så himla tråkigt med kronologiska berättelser om livet.

Ska jag bromsa lite? Beskriva vem Unge är?

Cecilia Hagens son är inte brett älskad, men djupt. En minoritet gillar honom, men de gör det gränslöst mycket. Hans ståupp är kolerisk och självkritisk, han avskyr att han är tjock och tappar håret. Han bränner gagen på att åka taxi. Hans poddröst verkar först en aning ansträngd, det tar ett par lyssningar för att förstå att han inte skådespelar, sedan fastnar den.

Det är svårt att motivera varför den här sortens program ens ska finnas till. Det är inte känslosamt. Det är inte lärorikt. Det är roligt, jag lovar, trots min dystra ton, men det är tråkigare än hans andra program, de där han pratar om annat än uppväxten.

Ska det ses som en presentation av en komikeruppkomling så kommer det i Unges fall åtta år för sent. Han har redan sina plattformar.

Roligast med att skriva den här recensionen är att fylla i luckan för ”skrytkvot”. Unge läspade och hade krupp. Han är usel på ståupp och har elva betalningsanmärkningar. Han stavar dåligt och kan inte skriva långt. Han var så tjock att han som barn kallades Centralmassivet. Han har ADHD, reumatism och dödsskräck.

Det måste bli en fyra. Fyra minus.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är Sommarpratarna 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarvärdar 2018

Jonatan Unge

Sommar i P1

Cecilia Hagen