Sydafrika kräver förklaring på Trump-tweet

avTT

Foto: Schalk van Zuydam/AP/TT
En man arbetar på en gård utanför Franschhoek i Sydafrika. Fortfarande ägs större delen av marken i landet av vita. Arkivbild.

Sydafrika anklagar USA:s president Donald Trump för att underblåsa rasmotsättningar genom att blanda sig i den infekterade frågan om landreform. Trumps tweet har väckt skarpa reaktioner.

Donald Trump har gett utrikesminister Mike Pompeo i uppdrag att noga granska sydafrikanska beslag och tvångsinlösningar av mark och gårdar och de omfattande morden på farmare, meddelar presidenten i en tweet.

Trump är felinformerad om de planerade landreformerna, svarar president Cyril Ramaphosas talesperson på Twitter:

"Vi kommer att ta upp saken via diplomatiska kanaler."

UD: Fel väg

Senare kallades USA:s chargé d'affaires i Sydafrika upp till det sydafrikanska utrikesdepartementet för att ge en förklaring, uppger insatta källor för Reuters.

Det amerikanska utrikesdepartementet verkar inte backa för kritiken. Att konfiskera mark utan kompensation skulle leda Sydafrika på fel väg, säger UD:s talesperson Heather Nauert.

– Vi fortsätter att uppmuntra en fredlig och öppen offentlig debatt om något vi anser vara en mycket viktig fråga, säger hon till journalister i Washington.

"Vill splittra landet"

På den sydafrikanska regeringens officiella Twitterkonto sägs att "Sydafrika fullständigt avvisar denna begränsade uppfattning som bara syftar till att splittra vårt land och påminna oss om vårt koloniala förflutna".

Sydafrikas utrikesminister Lindiwe Sisulu säger att det är beklagligt att Donald Trump förlitar sig på falsk information.

Trumps tweet verkar vara en reaktion på ett inslag på Fox News om beslag av mark och mord på vita farmare. Inlägget kommer också bara dagar efter att det blivit officiellt att hans fru Melania ska resa till Afrika i oktober för sin första resa på egen hand som USA:s första dam.

Infekterad fråga

Trumps utspel eldar på en redan inflammerad debatt i Sydafrika. Sedan 1994 har Sydafrika köpt tillbaka mark och gårdar som ägs av vita, förutsatt att de velat sälja. Den 1 augusti sade Ramaphosa att regeringspartiet ANC går vidare med planerna på att ändra grundlagen för att tillåta tvångsinlösningar, utan ekonomisk kompensation, eftersom vita fortfarande äger huvuddelen av marken.

Våldsbrott är ett allvarligt problem i Sydafrika och 47 bönder har mördats under 2017 och 2018, enligt siffror från en jordbruksorganisation. Samtidigt visar siffrorna att det är den lägsta mordfrekvensen bland farmare på 20 år.

ARTIKELN HANDLAR OM