Förslaget: Fridlys den vita älgen

avMiriam Bratt

Förra sommaren fångades den vita älgen Ferdinand på film som blev en viral succé.

Nu har älgen från Värmland inte setts till sedan i vintras och därför har fotografen Hans Nilsson ett förslag till Naturvårdsverket.

– Fridlys den, säger han till Värmlands Dagblad.

Den vita älgen Ferdinand som skådats i de värmländska skogarna gjorde succé förra sommaren när kommunalrådet Hans Nilsson fångade honom på film.

Nu vill mannen bakom kameran att de vita älgarna ska fridlysas efter att den majestätiska Ferdinand inte setts till på ungefär ett halvår.

Kan ha blivit tagen av vargar

Enligt Nilsson skulle det kunna vara så att Ferdinand tagits av vargar under vintern.

– Det var mycket snö i vintras, jag tror helt enkelt inte att älgen orkade freda sig mot varg. Jag utesluter att Ferdinand har skjutits, det är ingen trofé att hämta vid den tiden på året, säger han till Värmlands Dagblad.

Uppmaning: Bevara vita älgarna

Nu uppmanar han Naturvårdsverket att ta fram en plan för att bevara de vita älgarna – det uppskattas nämligen finnas omkring 50 stycken i Värmland.

– Om vargen äter upp dem med anlag så får vi inga fler. Vi har inte råd att förlora de vita älgarna som vi har mest i hela världen av i västra Värmland, fortsätter Hans till lokaltidningen.

Vill ha områdesskydd

Hans förslag är att de vita älgarna borde ingå i ett områdesskydd med en 80 kilometers radie som skulle baseras på de platser älgarna synts till vid.

Men när Värmlands Dagblad pratar med Anders Olsson, ordförande i Jägerförbundet Värmland, är han tveksam till Hans förslag. Han berättar att de vita älgarna inte är en egen ras – vita älgar kan få svarta kalvar och svarta älgar kan få vita kalvar.

Han menar snarare att vi ska vara restriktiva med jakt på vit älg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Älgar