”De rika får mer pengar – fattiga inga pengar alls”

avLisa Röstlund

NYHETER

Burak, 17, ställde Reinfeldt mot väggen i Hallunda

Foto: ULF HÖJER
Alliansen besökte i går Stockholmsförorten Hallunda för att presentera sina extramiljarder till rättsväsendet. Statsminister Reinfeldt blev efteråt ställd mot väggen av 17-årige Burak.

Fredrik Reinfeldt ville sälja in sina extramiljarder till polisen.

Men Burak Yildirim, 17, kom emellan.

–?De som är rika får mer pengar, men de som inte är rika får inga pengar. Har jag inte rätt? frågade han en ställd statsminister.

Foto: ULF HÖJER
!7-årige Burak Yildirim krävde statsministern på svar under hans besök i förorten. ”Vi vill ha jobb – inte fler poliser”, säger han.

Stenkastning och bränder i förorter utanför Uppsala, Göteborg och Malmö. Ilskan mot polisen är stor.

Då valde ledarna för ­alliansen att åka till för­orten Hallunda i Botkyrka utanför Stockholm och presentera – fyra extramiljarder till rättsväsendet.

Mottagandet efter presskonferensen på poliskontoret blev kanske inte precis vad statsministern tänkt sig.

–?Reinfeldt, jag vill prata med dig! ropar Burak Yildirim, 17.

Han studerar på gymnasiet och står med tre vänner utanför Hallunda centrum precis när alliansledarna kommer ut. Statsministern blir ställd inför en ordsvada som rinner över honom och hela pressuppbådet.

”Har jag inte rätt?”

–?Hur kan du sänka skatterna för de som är rika och ge mindre pengar åt de som inte har några? ­säger Burak Yildirim.

– Vi sänker skatterna för dem som arbetar, svarar Fredrik Reinfeldt med knappt halva Buraks röststyrka.

–?De som är rika får mer pengar men de som inte är rika får inga pengar, har jag inte rätt? fortsätter 17-åringen.

Till Aftonbladet säger Burak Yildirim att rege­ringen borde satsa pengar på arbete och sysselsättning åt ungdomarna i stället för på fler poliser.

Av budgettillskottet till rättsväsendet får polisen 780 miljoner kronor i år och 1,1 miljarder nästa år. Därmed uppfylls löftet om att ha 20 000 poliser nästa år.

– Det är en satsning som saknar motstycke i modern tid, sa Fredrik Reinfeldt på polisstationen innan ungdomarna kom emellan.

Statsministern – som tillbringade ungdomsåren

i Täby norr om Stockholm – säger att han själv vuxit upp i förortsmiljö och därför har förståelse för problematiken.

–?Ja, eftersom jag spelade basket i Tensta i tio år så tycker jag det, ja.

”Rädd för gäng”

Fredrik Reinfeldt har denna analys av varför ungdomar kastar sten mot polisen:

–?Jag var också rädd som tonårsgrabb för vad jag uppfattade var gäng eller någon som var starkare. Det riskerar alltid bli att vi slår ihop oss med någon som vi tror kan skydda oss. Det är lika bra att förekomma och verka tuff snarare än att ­visa att man är rädd. Det är ur sådana här enkla mänskliga reaktioner och känslor som det här uppstår.

Men är det polisen som kan stå för de viktigaste förändringarna som ­behövs i utsatta för­orter – som bostads­situationen och arbetslösheten?

–?Jag tror att det är ett komplicerat fenomen som kräver flera svar. Vi gör bland annat riktade insatser för att stödja arbetsgivare som är beredda att anställa långtidsarbetslösa. Det är en del av svaret, säger statsministern.