Aung San Suu Kyi fängslad

Publicerad:
Uppdaterad:

Burma åtalar oppositionsledaren Aung San Suu Kyi och hennes två hembiträden för att en amerikan simmade över en sjö och besökte henne i huset där hon sitter i husarrest. Hon har förts till ett fängelse i Rangoon.

Den 63-åriga Nobelpristagaren fördes på torsdagen i hög fart från sitt hem till det ökända Insein-fängelset, där hon och hembiträdena senare skulle ställas inför rätta.

Vittnen berättade att en konvoj omgiven av polisbilar tidigt på torsdagsmorgonen gav sig iväg från huset och en kvart senare kom fram till fängelset där många av Burmas regimkritiker sitter inspärrade.

Inlåsta

– Aung San Suu Kyi och de andra två kvinnorna är inlåsta i fängelset. Myndigheterna har förberett ett mål mot dem, sade Nyan Win, talesman för Nationella demokratiförbundet, NLD.

Amerikanen, den 53-årige John Yettaw, greps av polisen i förra veckan när han efter två dagars besök hos oppositionsledaren simmade tillbaka över sjön. Enligt Suu Kyis advokat Kyi Win är han en äventyrare som handlat helt på egen hand.

Åtal inför valet

Det är bara omkring två veckor kvar tills Suu Kyis senaste husarrest tar slut. Kritiker anser att det nya åtalet är ett sätt för de styrande generalerna att hålla henne inspärrad inför valen 2010.

Nyheten om åtalen kom sedan advokaten, Kyi Win, besökt Suu Kyi i hennes hem.

Han sade att myndigheterna hade gett honom tillåtelse att representera henne i rätten senare under dagen.

– Jag ska åka till Insein-fängelset nu. Jag vet inte vilka anklagelser de kommer att ställas inför. Jag ska göra mitt bästa, sade advokaten.

– Det verkar som att myndigheterna inte låter Aung San Suu Kyi återvända till sitt hem.

Oppositionsledaren har tillbringat tolv av de senaste 19 åren i husarrest, sedan militärjuntan vägrat att erkänna NLD:s överväldigande seger i landets senaste fria val 1990. Enligt partiet är hon sjuk och behöver akut medicinsk hjälp sedan hennes läkare greps för att förhöras om amerikanens besök.

Yettaw får besök

Burma gick på onsdagen med på att låta en amerikansk diplomat besöka den gripne Yettaw, uppgav USA:s utrikesdepartement.

"John Yettaw är inte åtalad och de burmesiska myndigheterna har inte informerat om nästa steg i det här fallet", uppgav amerikanska UD. "Ambassaden har för burmeserna poängterat USA:s regerings starka intresse för hans fall och vår oro för hans hälsa, välfärd och rättvisa behandling".

Burmas myndigheter uppger att de utreder amerikanens motiv för att besöka Aung San Suu Kyi, men vill i övrigt inte kommentera händelsen. En anonym myndighetskälla bekräftar att Yettaw träffade oppositionsledaren när han besökte hennes hus.

”Bröt mot reglerna”

Myndigheterna i Burma anklagar oppositionsledaren Aung San Suu Kyi för att ha brutit mot de regler som gäller för hennes husarrest. Rättegången kommer enligt hennes advokat att inledas den 18 maj, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Myndigheterna i Burma åtalade även den amerikanske man som simmat över till oppositionsledaren Aung San Suu Kys bostad för brott mot landets immigrationslagar samt för brott mot säkerhetslagarna, enligt uppgift från en advokat, rapporterar AFP.

TT-AFP

Publicerad: