EU-valet 2014

”Lågvattenmärke från Hökmark”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Ulvskog ursinning efter attacken i studion

Lönedumpning eller inte blev slutdebattens hetaste fråga.

Gunnar Hökmark (M) anklagade Marita Ulvskog (S) föra att använda främlingsfientlig retorik.

– Skyll inte Sveriges problem på utlänningar som kommer till Sverige, det kan andra partier göra sa Hökmark.

Efter debatten var Marita Ulvskog ursinnig.

– Det där var ett lågvattenmärke. Det är fruktansvärt att han försöker göra någon slags omvänd tankevurpa. Det är riktigt, riktigt fult. Jag är ganska upprörd, sa Ulvskog till Aftonbladet.

Bakgrunden till bråket mellan Moderaternas och Socialdemokraternas toppkandidater är den uppmärksammade EG-domen i det så kallade Lavalmålet. EG-domstolen underkände fackförbundet Byggnads blockad mot ett lettiskt företag som byggde en skola i Vaxholm – utan att ha tecknat svenskt kollektivavtal.

”Protektionistisk”

Ulvskog menar att domen hotar principen om lika lön för lika arbete. Under valrörelsen har hon tagit företaget Hyrlett.nu som ett exempel på en verksamhet som med domens hjälp kan hyra ut letter till rekordpriser i Sverige. Nu vill hon ändra EU:s lagstiftning för att säkra de svenska kollektivavtalen. Det säger Gunnar Hökmark nej till och han tolkar Marita Ulvskogs inställning som protektionistisk.

– Jag har noterat att hon flera gånger har sagt att utländska löntagare kommer hit och tar jobb till en bråkdel av svenska löner. Det är inte tillåtet enligt EU:s regler. Jag vill göra en markering mot den typen av debatt, sa Hökmark efteråt.

”Precis tvärtom”

Struntprat, menade Ulvskog.

– Det han säger är ju precis det motsatta. Han vill ju att människor som kommer från andra EU-länder inte ska få samma trygghet, löner och villkor trots att de gör samma jobb som de som bor här permanent. Han vill ha diskriminering, sa Ulvskog.

Är du rädd för att arbetare från till exempel Lettland ska komma hit och ta jobb från svenska arbetare?

– Nej det är jag inte. Däremot handlar EU-samarbetet om att vi ska höja nivån för alla löntagare. De som har bra villkor ska inte behöva få se sina lönenivåer nerpressade, sa Ulvskog.

Gunnar Hökmark och Moderaterna vill hålla EU utanför debatten om kollektivavtalen. Den svenska modellen där fack och arbetsgivare kommer överens om villkoren ska gälla.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2014

EU-valet