Nyheter

Stort stöd från LO-distrikten

NYHETER

Conny Kristensen Gahnström, Gotlands LO-distrikt: Hon kan sitta kvar

Wanja Lundby-Wedin har stort stöd från LO-distrikten när det gäller frågan om hon ska sitta kvar som LO-ordförande.

Bara en av representanterna för de åtta distrikt som TT talade med på söndagskvällen kräver hennes avgång.

– Wanja Lundby-Wedin har förbrukat sitt förtroende som LO:s ledare. Det finns bara en väg för henne nu, och det är att försvinna helt från LO, säger Jan Palmqvist, vice ordförande för LO-distriktet i Norrbotten.

Jan Palmqvist tycker det finns en klar koppling mellan AMF-styrelsens hantering av vd-pensionen och de vikande opinionssiffrorna för socialdemokraterna.

– Hon har skadat arbetarrörelsen och jag tycker att hon själv borde begripa att hon inte kan stanna kvar som LO-ordförande, säger Jan Palmqvist.

Stort stöd

Men Jan Palmqvist är ett undantag. Sex av de åtta representanter för LO-distrikten som TT talat stöder Wanja Lundby-Wedin som LO-ordförande. En representant – Bo Andersson, ordförande för LO-distriktet Sydost – ville inte uttala sig.

Karin Näsmark, ordförande för Västernorrlands och Jämtlands LO-distrikt, tror att opinionssiffrorna för socialdemokraterna kan ha påverkats negativt av uppmärksamheten kring AMF:s vd-pension. Ändå tror hon inte att Wanja Lundby-Wedin blir en belastning för partiet i längden.

– Den här negativa effekten lägger sig nog så småningom när det blir mera normalt, säger Karin Näsmark.

Samma uppfattning har Conny Kristensen Gahnström, ordförande för Gotlands LO-distrikt:

– Hon kan sitta kvar. Helt klart har opinionssiffrorna för socialdemokraterna påverkats av det som hänt. Men jag är övertygad om att när man gör nya opinionsmätningar om tre månader så är det här glömt, säger hon.

”Gör ett bra jobb”

Flera framhåller att Wanja Lundby-Wedin har gjort ett bra jobb som ordförande.

– Jag vet ju hennes duglighet för det här uppdraget och jag finner inte att jag bör medverka till att hon ska avgå. Jag tycker att hon gör det bra som LO-ordförande, säger Hasse Andersson, ordförande för LO-distriktet i Västsverige.

Totalt finns det 13 LO-distrikt i Sverige.

AMF-skandalen – detta har hänt

Den 14 mars avslöjas att de högsta cheferna i AMF Pension skulle få 17 miljoner kronor i bonus – trots miljardförlust.

Den 17 mars får vice vd Ingvar Skeberg sparken sedan det avslöjats att han, för att skydda sina egna pengar, flyttade dem när det stod klart att AMF troligen skulle tvingas göra ett återtag, det vill säga skriva ned pensionsspararnas kapital. Samtidigt framkommer att LO varit med och infört bonussystemet i bolaget. Aftonbladet avslöjar att Christer Elmehagen flyttat sina pensionspengar.

Den 22 mars står det klart att förre vd:n Christer Elmehagen tjänat drygt fem miljoner per år under de sista tre åren samt att hans pensionsavtal då gav 32 miljoner kronor. Också Elmehagen har skyddat sina pensionspengar genom att flytta dem.

Den 23 mars visar det sig att LO godkänt ett förmånligt pensionsavtal också för AFA Försäkrings vd, värt minst 36 miljoner kronor.

Den 24 mars bryter den hårt trängda LO-basen Wanja Lundby-Wedin – som sitter i AMF:s styrelse – tystnaden och meddelar att hon känner sig ”lurad”. Ett uttalande som kritiseras både utanför och inom LO. Externa revisorer tillsätts för att granska vad som egentligen hänt.

Den 26 mars säger Elmehagen att det inte är möjligt att AMF:s styrelse varit ovetande om hans pensionsavtal.

Den 29 mars kommer revisorernas första rapport: Skebergs och Elmehagens flytt av pensionspengar var ett brott mot den lojalitetsplikt höga chefer har. Lundby-Wedin säger att 20 miljoner kronor ska återkrävas från Elmehagen.

Den 5 april avgår Lundby-Wedin från sin post i AMF-styrelsen. Hon ska också lämna andra styrelseuppdrag.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter