Sahlin ger sitt fulla stöd

avKristina Edblom

Partiledaren Mona Sahlin ger Thomas Bodström sitt fulla stöd.

Men hon säger ingenting om hur utlandsflytten påverkar hans chanser att bli minister.

– Han har en given roll nära mig som partiledare, säger hon.

Foto: Foto: sanna sjöswärd
Partiledare Mona Sahlin står bakom Thomas Bodström i hans USA-planer.

För två veckor sedan berättade Thomas Bodström för sin chef Mona Sahlin att han planerar att resa bort med familjen under några månader efter valet nästa höst.

– Thomas och jag har pratat om det här flera gånger och jag stöder honom till hundra procent. Det finns perioder i livet när man måste ta ett steg åt sidan och prioritera familjen och att vara pappa, säger Mona Sahlin.

”Respekterar honom”

Hur reagerade du när han tog upp det med dig?

– Jag känner Thomas väl och har följt hans tankar under en längre tid. Ibland måste man sätta familjen före. Det högaktar och respekterar jag honom för.

Kan han fortfarande bli minister om ni vinner valet?

– Den frågan får jag om ett antal personer och den enda person som jag vet kommer sitta i regeringen om vi vinner valet är jag. För övrigt får vi se. Men Thomas är en viktig person för mig, jag vill ha honom nära och vi ska hitta former för att han ska vara det även efter valet.

Förändrar det här förutsättningarna för att bli minister?

– Nej. Vi pratar om ett antal månader, inte om år. Det har funnits flera som varit borta en tid utan att de svikit sitt uppdrag.

”Lovar ingenting”

Har han blivit lovad en plats i regeringen?

– Nej, jag lovar ingenting till någon. Vi ska försöka vinna ett val och vi är tre partier som ska bilda regering.

Han står överst på Stockholmslistan och har ett åtagande mot väljarna. Vad kan det få för konsekvenser att han reser bort i höst?

– Om en väldigt uppskattad politiker ärligt och i god tid säger att han ska prioritera familjen under några månader så tror jag bara att det ökar förtroendet för honom. Det här talar för Thomas, inte emot.