Björn på skridskor dödade cirkusdirektör

avSofia Ström

NYHETER

Attackerade sin tränare under en repetition

Måttet var rågat för cirkusbjörnen.

Han anföll och dödade en av sina tränare – och direktören för cirkusen i Kirgizistan.

Den andra tränaren skadades allvarligt.

OBS! Björnen på bilden är från en cirkus i Ukraina - och inte det djur som artikeln till vänster handlar om.

Den ansedda ryska statscirkusen befann sig på turné i Kirgizstans huvudstad Bisjkek med showen "Björnar på is".

Det var under repetitioner inför ett nummer som den skridskoåkande björnen gick till attack. Den femåriga björnen flög på tränaren och cirkusdirektören Dmitrij Potapo och släpade honom i nacken över isen, rapporterar AFP.

Rivsår över hela kroppen

Enligt Kurmangazy Isanajev, chef för Bisjkeks statliga cirkus fick flera personer hjälpas åt att dra bort björnen från Potapo.

Den 25-årige Potapo avled på plats av sina skador – men ytterligare en 29-årig man skadades allvarligt och fördes till sjukhus.

– Offret fick allvarliga skador, djupa rivsår i huvudet och på kroppen och blödningar i hjärnan. Hans tillstånd betecknas som kritiskt, säger läkaren Gulnara Tashibekova.

När polis kom till platsen sköt de ihjäl björnen.

Is-björnar populära

Det är inte första gången en en björn varit involverad i en dödlig attack i Bisjkeks. 2002 dödade ett björn som lånats in till stadens zoo ett barn som lutade sig fram för att klappa den. Då skylldes björnens aggressiva beteende på undernäring.

Björnar på is är ingenting konstigt i delar av gamla Sovjetunionen – utan ett vanligt nöje. Oftast är de utrustade med hjälmar och hockeyklubbor. I Ryssland är det överhuvudtaget mycket vanligare med med djur på cirkus, det finns inte några lagar som förbjuder djurplågeri.