Jul

”Borde inte få kallas choklad”

NYHETER

”Innehåller för mycket socker och för lite kakao”

Den klassiska chokladpralinen får svidande kritik av Nils Stormby, grundare av chokladakademin.

Han menar att chokladjättarnas marknadsföring är vilseledande.

– Det borde rimligen inte få kallas choklad. Allt är uppbyggt på socker och innehåller inte tillräckligt med kakao, säger han.

Foto: Patrik SCHÖNBERG

Askarna med chokladpraliner är en klassiker att ge bort i julklapp. Men att sötsakerna kallas just choklad är fel och vilseledande – i alla fall enligt Nils Stormby, grundare av chokladakademin. Han menar att pralinerna innehåller för lite kakao och till stor del är uppbygd på socker.

– Jag är väldigt tveksam till att det kallas choklad. Det är väldigt billigt att göra chocklad med mycket socker i, konsumenterna betalar mer än vad de borde göra, säger han.

”En regelfråga”

På Marabou tar man dock Stormbys kritik med ro.

– Svenskarna är ett mjölkchokladälskande folk och om pralinerna ska få kallas choklad eller inte är en regelfråga, säger Malin Jönsson, marknadschef på Marabou.

Stormby är dock inte bara tveksam till att pralinerna i chokladaskarna får kallas choklad. Han menar också att det finns en hälsoaspekt i det hela.

”Inte nyttigt”

– Jag lägger mig inte i vad folk äter men det är absolut inte nyttigt att sätta i sig för mycket. Det är även enkelt att lura in barn i ett sockerberoende med de här produkterna, säger han.

Malin Jönsson på Marabou svarar.

– Det är en fråga om hur mycket man äter. Och som vanligt handlar det om ett balanserat intag, säger hon.

Jonas Blomquist/Minimedia

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jul

ÄMNEN I ARTIKELN

Jul

Julhandeln