Barroso omvald – men med knapp marginal

avLinda Hjertén, Tobias Österberg

Foto: Reuters
José Manuel Barroso blir kvar som ordförande för EU-kommissionen.

José Manuel Barroso valdes i dag om som ordförande för EU-kommissionen.

Men trots att Barroso lovat satsa på klimatfrågor och lika lön för kvinnor var det med knapp marginal han knep tjänsten i fem år till.

– Jag är mycket hedrad, jag fick fler röster än vad somliga hade förutspått, sade Barroso på en presskonferens efter omröstningen.

I dag röstades det i Strasbourg.

Och resultatet gjorde inte många förvånade.

En majoritet i EU-parlamentet vill se den nuvarande ordföranden för EU-kommissionen, José Manuel Barroso, 53, leda kommissionen i fem år till.

Mindre stöd än förra gången

Men det var med en knapp marginal han valdes om och med betydligt mindre stöd än vid förra valet.

Av de närvarande ledamöterna röstade 380, ja till EU-ländernas förslag att välja om Barroso, Portugals förre premiärminister.

När EU-parlamentet godkände Barroso för hans första period 2004 röstade 413 av de närvarande 711 ledamöterna ja till honom, 251 nej.

Vid onsdagens omröstning var 718 av de totalt 736 ledamöterna närvarande.

De 382 ja-rösterna innebär att Barosso fick den majoritet som hade krävts om Lissabonfördraget hade varit gällande. Enligt det krävs minst 369 jaröster.

Därutöver röstade i dag 219 ledamöter nej, och ytterligare 117 lade ned sin röst.

Reinfeldt nöjd

Statsmininster Fredrik Reinfeldt som just nu är EU:s ordförande är nöjd med att Barroso omvalts.

"Jag är glad över att EU-parlamentet i dag har godkänt Europeiska rådets enhälliga nominering av José Manuel Barroso om ordförande för EU-kommissionen", säger han i en skriven kommentar.

"Det här ger oss den stabilitet vi behöver för att ta itu med den ekonomiska krisen och klimatförändringarna. Det är också viktigt i förberedelserna för att få en ny kommission på plats".