Undersökning: Piratpartiet mot EU-parlamentet

Professorn: Tajmingen är optimal för deras del

Piratpartiet kan komma att få en plats i EU-parlamentet.

Det visar en opinionsundersökning som Novus genomfört på uppdrag av TV4 Nyheterna.

– Tajmingen är optimal för deras del, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Piratpartiets ledare Rick Falkvinge talade vid partiets start på sin EU-valskampanj genom ett torgmöte på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Scanpix
Piratpartiets ledare Rick Falkvinge talade vid partiets start på sin EU-valskampanj genom ett torgmöte på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Scanpix

Enligt undersökningen som Novus gjort med knappt 2 000 svarande kommer Piratpartiet få 5,6 procent i valet till EU-parlamentet den 7 juni – en bit över spärren på fyra procent.

– Jag tror inte att det är inom felmarginalen att de kommer över fyra procent, men de är väl där i gränstrakterna, säger Peter Esaiasson.

”Tur och talang”

Enligt undersökningen är Piratpartiet det näst största partiet bland väljare i åldrarna 18-29 år.

– Det här är en fråga som engagerar starkt och det är en tillfälligt uppmärksammad fråga – det här är ett parti som är det nya uppstickarpartiet. Förra gången var det Junilistan, säger Peter Esaiasson.

– Man pratar om ”windows of opportunities” – Ipred-lagen och Pirate Bay-rättegångarna. Det har varit precis såna tillfällen när deras frågor har blivit uppmärksammade. Tajmingen är optimal för deras del, säger han.

– Om det varit fullskalig ekonomisk kris och den verkligen slagit igenom i arbetslöshetssiffrorna, eller om det varit någon annan händelse som inträffat – till exempel någon typ av bråk och konflikter som har att göra med mångkulturalism, då hade det varit andra frågor som stått i centrum istället. Det är tur det handlar om – tur och talang, säger han.

”Inte hänt något”

Enligt Esaiasson är det svårt att placera in Piratpartiet på en höger/vänster-skala.

– Det är en omdebatterad fråga. De säger själva att de inte har ett så brett politiskt program. Det de själva pratar om är liberala frågor om frihet från statlig kontroll.

– Så det är väl lättare att placera in dem på en liberal/konservativ skala. Och där hamnar de åt det liberala hållet.

– I nationell politik brukar det vara svårt för partierna att gå emot en traditionell vänster/höger-skala, men eftersom det är ett så speciellt val finns det bättre förutsättningar att lyckas med det.

Enligt undersökningen får Junilistan 2,3 procent i valet – och faller därmed ur EU-parlamentet.

– Det är enligt förväntningarna. Det var de som förra gången tjänade på de allmänna tendenserna till misstro mot de etablerade partierna, i synnerhet i EU-frågan. Men det har liksom inte hänt någonting, och de har hittills inte lyckats motivera sin existens, säger Peter Esaiasson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN