Hélène offer för nya nätbluffen

Av: Linda Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Kände på en gång att något var skumt”

Klicka på bilden för att få fram en stor version.
Klicka på bilden för att få fram en stor version.

Det är en ny typ av annonssajtbedrägeri.

Trots att du är helt oskyldig kan du bli misstänkt för brott.

– Jag blev misstänksam på en gång och det kändes väldigt tröttsamt, säger Hélène Lundgren, 48, som drabbats av bluffen.

Foto: Sanna Sjöswärd
Stoppade köpet Hélène skulle sälja sin kamera på nätet, men blev misstänksam när hon fick många liknande mejl från stressade köpare. ”Till slut fick jag be dem sluta mejla mig”, säger hon.

Triangelbedrägeri kallas den nya bedrägerivåg som drabbar både köpare och säljare på annonssajten Blocket. Polisen får dagligen in nya anmälningar.

Ett triangeldrama

– Det svåra med den här typen av bedrägeri är att en oskyldig säljare kan bli misstänkt för brott eftersom pengarna som utväxlas spåras till denne, säger Lars Minnedal, kriminalinspektör vid bedrägeriroteln i Stockholm.

Bluffen är ett triangeldrama där bedragaren lurar både köpare och säljare på samma gång. Köparen blir lurad på sina pengar och säljaren riskerar att bli misstänkt för bedrägeribrott.

– Om köparen verkar ha väldigt bråttom att genomföra köpet kan det vara en signal på att något inte står rätt till, säger Lars Minnedal.

Adresser i Afrika

Hélène Lundgren, 48, har blivit utsatt för bedragarna när hon skulle sälja sin kamera på Blocket.

– Jag kände på en gång att något var skumt. Det kom så många mejl som liknade varandra och köparna verkade väldigt stressade, säger Hélène Lundgren.

Mejlen kom från utländska avsändare som ville att kameran skulle skickas utomlands, framför allt till länder i Afrika. Förklaringarna var olika, någons fru studerade naturen i Västafrika och en annans styvdotter befann sig i Kenya.

– Jag svarade att jag vill göra affären ansikte mot ansikte och då blev det mycket tjat. Till slut fick jag be dem att sluta mejla mig, säger Hélène Lundgren.

Polisen känner igen det här tillvägagångssättet.

– Vi har fått indikationer på att det framför allt är afrikanska länder som gärningsmännen vill skicka varorna till. Man erbjuder sig att betala stora summor

i fraktkostnad och ofta har man mycket bråttom, säger Lars Minnedal.

Gör köpet kontant

Hans råd för att skydda sig mot bedragarna är att utföra köpet kontant.

– Det finns också en del varningssignaler man kan leta efter. Om köparen vill ha en snabb affär, eller vill frakta varan utomlands ska man dra öronen åt sig.

Publicerad: