Hård kritik mot polisen

avMikael Stengård

"De lyckas inte ens se över sin egen verksamhet"

Västbergarånarna slog enkelt ut polisens helikoptrar – och fick ett långt försprång i flykten.

Nu får polisens arbete hård kritik.

– Det är inte acceptabelt, polisen måste vara bättre rustade än så här, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Dick Malmlund är mycket upprörd över hur sårbar polisen är vid den typen av rån som inträffade i Västberga i morse.

Att polishelikoptrarna inte kunde delta i den inledande rånjakten anser Malmlund vara under all kritik.

– Polisen ställer krav på oss att vi ska skydda vår verksamhet 24 timmar om dygnet, men att de inte ens kan se över sin egen verksamhet är helt förkastligt, säger han.

Inte förvånad

Enligt Malmlund finns det inte mycket mer den kommersiella sektorn kan göra för att stoppa den här typen av rån. Ju mer branschen skyddar sig desto mer spektakulära blir rånen, säger han.

– Jag har varit i branschen i över 30 år och jag förvånas inte längre över de kriminellas metoder. Bevakar vi luften, slår de till via kloakerna och tvärtom.

Han säger också att dagens rån var väntat.

– Vi har haft på känn en längre tid att något skulle hända.

Hur då?

– Det har varit rätt lugnt med värderån på senare tid, och de kriminella ligger ju inte på latsidan.

"Placera helikoptrarna centralt"

Malmlund kräver nu att polisen får utökade resurser och att de förbättrar sitt arbete när det gäller att förhindra grova värderån.

– Någonstans måste man dra en gräns och nu krävs det att samhället tar sitt ansvar. Det handlar om en sån enkel sak att placera polishelikoptrarna mer centralt. Att ha två helikoptrar som ska bevaka Stockholm stående långt utanför stadskärnan är ju inte hållbart.

– Och det gäller ju inte bara för att kunna jaga rånare, samhället är ju extremt sårbart när inte polisens resurser räcker till, det har man ju verkligen bevisat med det här rånet, säger han.