Nyheter

”Jag känner mig starkare”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Wanja Lundby-Wedin självkritisk i första majtalet

Kritiken har varit massiv och kritiken har varit riktig.

Det sa LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin när hon första maj-talade i Sundbyberg.

– Men att vika undan och stiga åt sidan är bara att ge utrymme och makt till andra krafter, sa Wanja Lundby-Wedin.

Det kommer säkert att beskrivas symboliskt.

Wanja Lundby-Wedin var mitt inne i talet när de röda fanorna med de socialistiska budskapen plötsligt rasade till höger om scenen.

Wanja Lundby-Wedin fortsatte som om ingenting hade hänt.

Hon började självkritiskt.

"Ibland blir det fel"

– Alla är inte här. Jag vet att en del har stannat hemma i besvikelse, ilska och protest, sa Wanja Lundby-Wedin men försvarade sin post i nästa andetag.

– Att ha ett fackligt eller politiskt uppdrag är inte alltid så enkelt och ibland blir det fel. Då ska det kritiseras, då ska felen rättas. Det är bättre än att stiga åt sidan. Att stiga åt sidan är bara att lämna plats för arbetsgivare och nyliberaler att bestämma.

Proteströsterna höll sig hemma. Utom en kvinna som av omgivningen i Sundbyberg beskrevs som folkpartist. Men hennes plakat med texten ”Vanja är en sossehycklare och kapitalist” jagades bort.

”Fel att stanna”

Men bland mötesdeltagarna fanns de tysta kritiska rösterna.

– Det var fel av henne att stanna, sa Sundbybergsbon Lena Jonsson, som tvekar till att rösta rött igen.

På scenen gjorde Wanja Lundby-Wedin det alla sagt att hon inte skulle kunna göra: kritisera höga chefslöner och bonusar. Hon vände sig till regeringen:

– I en tid när storföretagens direktörer har löner som är 50 gånger en arbetares, när bonusar i det privata näringslivet står som spön i backen och de rika bara blir rikare då tar ni bort förmögenhetsskatten och fastighetsskatten, då sänker ni inkomstskatten för dem som tjänar mest.

Wanja Lundby-Wedin presenterade fyra mediciner mot den ekonomiska krisen: Rotavdrag för ombyggnad och reperation av fastigheter, ökade statliga bidrag till kommuner och landsting, utbildning istället för uppsägning och ett kunskapslyft för arbetslösa.

”Ingen vill prata om det”

Efteråt förklarade hon varför en så stor del av talet ägnades åt självkritik.

– Jag tycker det är viktigt att visa att jag inte försöker dölja den frågan. Men när jag är ute bland medlemmarna är det ingen som vill prata om det. De säger: Vi har hört din förklaring, nu lägger vi det här åt sidan.

Är du en svagare eller starkare LO-ordförande i dag, efter den här AMF-historien?

– Jag har en vän som brukar säga att det man inte dör av, det stärks man av. Så jag känner mig starkare. Sedan vet man samtidigt inte vad som händer när man har gått igenom en sådan sak som jag har gjort. Men just nu känner jag mig stark.

Publisert: