Nyheter

Så lätt får du sparken

NYHETER

Arbetsförmedlare anmäld – riskerar att bli arbetslös

”det räcker med att plocka med sig några pennor” Enligt arbetsrättsexperten Kurt Junesjö underskattar många risken med att missköta sig på jobbet.
”det räcker med att plocka med sig några pennor” Enligt arbetsrättsexperten Kurt Junesjö underskattar många risken med att missköta sig på jobbet.

LULEÅ. Den 38-årige arbetsförmedlaren fick tillsägelse efter tillsägelse.

Trots det fortsatte han att kritisera chefen, ringa privatsamtal och kolla på filmklipp under arbetstid.

Nu riskerar han att få sparken.

Han ska hjälpa arbetslösa att hitta nya jobb, men nu kan han själv tvingas söka ny sysselsättning.

I flera år har den 38-årige mannen från Norrbotten varit i konflikt med sina chefer på arbetsförmedlingen. Skriftliga varningar och löneavdrag till trots upplever ledningen att mannen inte sköter sig. Nu har de anmält honom till arbetsförmedlingens personal­ansvarsnämnd, som ska ta ställning till om mannen ska av­skedas.

”Allt är överdrivet”

Mannen själv upplever sig mobbad på arbetsplatsen.

–?Jag har inte gjort något annorlunda än mina kollegor. Allt är överdrivet och tillspetsat, säger mannen som nu ska träffa sitt fackförbund för konsultation.

Negativ ton

Anklagelserna mot arbetsförmedlaren är många och enligt chefens anmälan har han struntat i anvisningar om hur arbetstiden ska redovisas. Han har kommit för sent, varit otrevlig mot kunder, arbetskamrater och chefer. I löne- och utvecklingssamtal har han haft en negativ samtalston. Han har ringt privata samtal, tittat på filmklipp på ­nätet och sökt ­konflikt med cheferna inför andra medarbetare.

–?Det är tillräckligt allvarligt för att vi ska ta upp det i nämnden för ett avgörande, ­säger Joanna Persson, föredragande vid Arbets­förmedlingens juridiska enhet i Stockholm.

”Skyldig att lyda”

Enligt arbetsrätts­experten Kurt Junesjö underskattar många ­riskerna med att missköta sig på jobbet. I 25 år arbetade han som expert vid LO-TCO:s rättsskydd, nu är han konsult i arbetsrätt. Han känner inte till just det här ärendet men har studerat liknande fall.

–?På jobbet är det kasernregler som gäller, man är skyldig att ­lyda sin chef. Om arbetsgivaren förbjudit ett visst beteende får man inte överträda det, de betalar för arbetstiden och den får man inte använda till eget bruk, säger Kurt Junesjö.

Förvärras av krisen

Enligt Kurt Junesjö har arbetsgivarnas toleransnivå sänkts ­betydligt under de senaste åren och med den nuvarande ekonomiska krisen kan det bli än värre, tror han.

–?Det räcker att plocka med sig ett block, några pennor och ­batterier så är det skälig grund för uppsägning. Det finns fall där personer sagts upp för att ha

tagit 60 kronor.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter