”Snart 27 miljoner arbetslösa i EU”

Publicerad:
Uppdaterad:

Läs chatten med Socialdemokraternas toppkandidat Marita Ulvskog

EU-kandidaten Marita Ulvskog säger nej till storskalig fildelning, men vill inte kriminalisera en hel generation.

Det framkom när hon som Socialdemokraternas toppkandidat chattade med Aftonbladets läsare.

Blir Marita Ulvskog invald kommer kampen mot arbetslösheten att vara prioritet nummer ett.

– Vi går mot 27 miljoner öppet arbetslösa i EU, säger Ulvskog.

Mia säger: Varför ska jag rösta i EU parlamentsvalet?
Marita Ulvskog säger: Därför att Europaparlamentet fattar så många beslut som direkt styr din vardag - vare sig du gillar det eller ogillar det. Därför behövs det vettiga människor som representerar dig/oss i Bryssel. Vi socialdemokrater är idag i opposition också i EU-parlamentet. Men vi är näst största gruppen. Om vi får in ytterligare ett antal socialdemokrater så kan vi bli störst. Då blir det mindre högerpolitik, mer socialdemokrati i besluten.
Olsa säger: Hej Marita, Är du fortfarande motståndare till EMU och EU, i så fall varför kandiderar du till Bryssel?
Marita Ulvskog säger: Vi var 46 procent som röstade nej till svenskt EU-medlemskap. Det betyder inte att vi avsagt oss vår rätt att rösta eller kandidera i dessa val. Tänk om bara de mest entusiastiska och högerpolitiska fick bestämma allt i EU?! Det säger jag definitivt nej till. Jag vill in och påverka i det system vi levt med i femton år nu och som producerar alldeles för många beslut som ligger långt från svensk socialdemokrati.
Hasse säger: Vilken är din viktigaste fråga att driva i EU-parlamentet?
Marita Ulvskog säger: Jobben! Vi går mot 27 miljoner öppet arbetslösa i EU och en halv miljon i Sverige. Och här är ungdomsarbetlösheten redan uppe i 25 procent. Då kan det inte finnas någon viktigare fråga än att trycka tillbaka massarbetslösheten med investeringar - till exempel i jobb som bidrar till att ställa om miljö/klimatmässigt.
jan säger: Jag överväger starkt att lägga min röst på Piratpartiet, hur ställer sig Socialdemokraterna till det här med fildelning? Kommer ni att verka för fildelning eller mot den?
Marita Ulvskog säger: Jag är orolig över vad som händer med den personliga integriteten när det fattas en massa beslut som inte kopplas ihop. D v s den ena handen vet inte vad den andra gör. Man ska naturligtvis inte kunna stängas av från nätet utan att beslutet tagits i en domstol. Man kan inte leva i föreställningen att det går att hejda den tekniska utvecklingen - och varför skulle man göra det? Vi accepterar inte fildelning som görs i stor skala med kommersiella syften. Det är stöld. Men vi säger nej till att kriminalisera en hel ungdomsgeneration och vill hitta andra vägar till lega nedladdning.
Adde säger: Hur kritisk är du till Eu och euron? Har ännu inte bestämt mig om jag ska rösta S, MP eller Junilistan. är du tillräckligt kritisk?
Marita Ulvskog säger: Jag är alltid samhällskritisk. Jag är i politiken för att ändra på saker. Vad gäller Euron så finns den frågan inte med på dagordningen i detta val. Däremot kommer den sannolikt tillbaka i en svensk folkomröstning så småningom. Men inte på ett bra tag än.
Roland säger: Tycker du att det är seriöst att marknadsföra dig och Mona som uppsminkade och retuscherade 25-åringar inför EU-valet? Era normala ådersrynkor och Monas "kärringhaka" finns ju i verkligheten och där borde även ni vara för att försöka vara trovärdiga.
Marita Ulvskog säger: Har du kollat de manliga kandidaterna på partiernas affischer? De flesta har fått samma sminkning som vi kvinnor. F ö kan jag bara konstatera att du inte har en susning om hur jag såg ut när jag var 25 år yngre - med eller utan smink.
Edoff säger: Du skriver att det skulle vara katastrof om bara borgarna fick bestämma i EU. Men i de flesta fall, kommer inte ihåg siffran, så röstar Moderaterna och Socialdemokraterna lika i EU, varför?
Marita Ulvskog säger: Den statistik du läst är lurig. De allra flesta av de omröstningarna där det är små skillnader mellan partierna handlar om rent tekniska saker. I de omröstningar som handlar om riktig politik - kollektivavtalen, förbud mot farliga kemikalier o s v - är det helt olika röstningsresultat mellan högerpartierna och den socialdemokratiska gruppen.
Billy's säger: Varför vågar inte Europas regeringar folkomrösta om Lissabonfördraget? Är det inte så det går till i demokratier ?
Marita Ulvskog säger: I en del länder har man ju folkomröstat om Lissabonfördraget. I andra har riksdagarna/parlamenten (alltså demokratiskt valda representanter) beslutat. Jag utesluter inte att man ibland kan behöva folkomrösta också om fördragsförändringar. Men i många fall måste man välja in representanter i sin riksdag som man faktiskt litar på också när det gäller sådana här frågor.
Neijer säger: Vad anser du om de höjda lönerna inom EU? Är det rimligt att tjäna så pass mycket?
Marita Ulvskog säger: Nej. Det är inte rimligt - särskilt inte nu när det är kris här hemma och i EU. Jag jobbar vidare för att åstadkomma en förändring också på den här punkten.

aftonbladet.se

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN