Tre självmords- attacker i Afghanistan

NYHETER

Tre självmordsbombare sprängde sig i den afghanska staden Khost på lördagen, enligt försvarsdepartementet i Kabul.

En liten grupp uppges nu vara omringade i en byggnad.

- En grupp terrorister attackerade regeringsbyggnader och en bank. Tre av dem genomförde självmordsexplosioner och en liten grupp gör nu motstånd mot säkerhetsstyrkorna, sade en talesman för departementet till AFP.

Talibanerna har intensifierat sina attacker inför valet som ska hållas i augusti.

Khost ligger i östra Afghanistan. I en annan strid i öst har en utländsk soldat och ett tiotal rebeller dödats, meddelade den amerikanska militären på lördagen.

De utländska Isaf-trupperna utsattes för eld när de skulle genomsöka ett hus i fredags. Det var under denna skottväxling som en Isaf-soldat dödades. Ingenting sades om soldatens nationalitet.

"Isafsoldaterna besvarade elden och kallade på flygstöd för att neutralisera fiendehotet. Tre bomber fälldes och flera rebeller dödades."

De utländska militärförlusterna har nått en rekordnivå i Afghanistan sedan de inlett en markbaserad offensiv för att undvika de flygbombningar som krävt många civila afghaners liv. Enbart i juli har 65 utländska soldater dödats - den värsta månaden sedan den USA-ledda invasionen 2001, då talibanerna störtades.

I fredags dödades också ett tiotal rebeller i en eldstrid i provinsen Nangarhar i öster. Rebellerna angrep en amerikansk-afghansk styrka under en operation mot talibanceller för självmordsbombning, sade en amerikansk talesman.

Striden i fredags mellan icke identifierade rebeller och svenska styrkor utkämpades nära Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan.

TT