”Det är inget konstigt”

NYHETER

Ambassadrådet Klas Ljungberg om festlivet som diplomat

Svt:s serie ”Diplomaterna” visar hur han festar med lättklädda flygvärdinnor på stranden – under en tjänsteresa.

Nu berättar ambassadrådet Klas Ljungberg för Aftonbladet om festlivet i Abu Dhabi.

– Det är inget konstigt att man blir bjuden på fester eller mottagningar, säger han.

Foto: Gillar läget Ambassadråd Klas Ljungberg verkar inte hålla med om kritiken mot värmen. I SVT:s ”Diplomaterna” ses han strosa på stranden i Abu Dhabi omgiven av soldyrkande damer.

Svt:s serie ”Diplomaterna”, som börjar sändas på måndag, skildrar livet för det svenska utrikesdepartementets personal runt om i världen.

I ett av avsnitten åker Klas Ljungberg, andreman vid svenska ambassaden i Abu Dhabi, på tjänsteresa med en affärsman från Förenade arabemiraten.

Sällskapet festar på en lyxyacht och bland de inbjudna finns svenska flygvärdinnor som i programmet poserar lättklädda på en strand tillsammans med ambassadrådet.

– Det var en viktig person i samhället som bjöd mig på en utflykt. Jag var inbjuden för att träffa honom och han bjöd in andra personer också, det är inget konstigt, det är en del av jobbet, säger Klas Ljungberg.

Vilken bild tycker du att de här ger av svenska UD?

– Det vet jag inte. Det är en del av mitt jobb att umgås med emiratier i de sammanhang vi kan umgås. Den här gången umgicks vi på en yacht och där fanns det svenska flygvärdinnor som också var inbjudna. Det är en kul bild.

– Det är en bild av vad vi gör. Vi gör många olika saker, vi har både trevligt i vårt jobb och ibland ganska tufft.

Hur ofta går du på fester i ditt jobb?

– Det är en del av vårt jobb att umgås i de sammanhang vi blir inbjudna till. Det här är ett ställe med hög ekonomisk tillväxt med event av olika slag.

– Någon gång i veckan har vi den här typen av aktiviteter, men det kanske inte alltid är på en badstrand, om jag uttrycker mig så.

Klas Ljungberg välkomnar Svt:s skildring av diplomatlivet i serien.

– Jag tycker att det är bra att de visar vårt arbete och granskar oss, det är viktigt ur demokratisynpunkt. Folk betalar skatt för att vi ska göra det vi gör, säger han.