Förbättra dina sommarbilder

NYHETER

Fototips från fotografen Niklas Alexandersson

1 av 4 | Foto: Niklas Alexandersson
Niklas Alexandersson

Trött på att alla bilder i semesteralbumen ser likadana ut? Se till att sommarens bilder blir bättre – här är fotografens bästa tips och råd.

Se till att årets semesteralbum håller högre kvalitet än föregående: följ fotografen Niklas Alexanderssons tips för bättre semesterbilder.

Sommarlandskap

Att fota landskap är svårare än det ser ut – det som är vackert i verkligheten gör sig inte alltid lika bra på bild. Landskap är en sådan sak.

– Även om något är väldigt fint i verkligheten så kan det kan vara knepigt att få det att se intressant ut på bild. Ofta tar man upp kameran och bara trycker av, sen blir bilden platt och tråkig. Ett bra tips då, är att jobba med förgrund och bakgrund. Om du till exempel vill fota en ko i en hage så kanske du kan ha ett staket i förgrunden, eller som en ram kring kon. Sedan är själva kossan i bakgrunden. Då blir scenen i bilden i flera nivåer och mer intressant, säger Niklas Alexandersson.

Porträttbilder

Klassiska sommarbilder är på barnen. Lekande, badande, ätandes glass och så vidare.

– Viktigt att tänka på för att ta bra porträttbilder är att ha en enkel bakgrund så att personen som ska porträtteras kommer i fokus. Sedan är det också viktigt att gå nära. Ett vanligt misstag är att man står för långt ifrån.

Det finns även en mängd tekniska detaljer som kan förbättra dina sommarbilder.

– Ha man en kompaktkamera med zoom, alltså en sådan liten ”semesterkamera” som de flesta har, så kan man tänka på att gå lite längre ifrån objektet och zooma mycket. Istället för tvärtom. Det gör att det blir ett kortare skärpedjup. Annars tycker jag i och för sig att lite oskärpa kan göra bilden mer levande, man ska inte vara rädd för att ha lite suddiga bilder, tipsar Niklas Alexandersson.

Bilder på djur

Bilder på hunden, hästen eller katten är också vanliga motiv i semesteralbumet. Men djur är svåra – förutom att de inte vill sitta stilla så har de en förmåga att inte alls se lika söta ut på bild som i verkligheten...

– Se till att komma i samma nivå som till exempel hunden. Ta bilden i från hundens ögonhöjd istället för uppifrån. Om den inte vill vara stilla för fotograferingen så kan det vara bra att använda en kort slutartid. Då blir det inte suddigt lika lätt. Ibland finns det ett program i kameran som heter ”Pets”, det är anpassat för just djurfotografering.

Själv tar Niklas Alexandersson gärna lite oskarpa bilder.

– Jag tycker att det kan vara kul att göra tvärtemot, det vill säga använda en lång slutartid så att det blir lite suddigt. Då kan man få en känsla av att hunden rör sig. Det kan bli lite roligare bilder då, tycker jag.

Solnedgångar

Den där vackra ljumma rosalila sommarkvällen, när solen precis går ner bakom skogen eller skären och myggen svärmar strax över marken. Det är då man som allra mest vill fånga ögonblicket. Och det är då det är som allra svårast.

– Solnedgångar kan vara riktigt svåra att få till. Att verkligen fånga känslan. Problemet är att solen är så ljus och resten av landskapet så mörkt. Det blir för stora kontraster. Mitt bästa tips är att fokusera på någon detalj: vad fint ljuset faller just på den där klippan eller hur det där trädet kastar sin skugga. Fota sedan detaljen så blir det lättare att fånga helheten.

Lina Thorén / Minimedia