Endeavour har dockat med ISS

1 av 2 | Foto: nasa
Kramkalas När besättningen från Endeavour mötte den på rymdstationen slogs ett historiskt rekord. Aldrig tidigare har så många astronauter, 13 stycken, trängts under samma tak i rymden.
NYHETER

Amerikanska rymdfärjan Endeavour har dockat vid den internationella rymdstationen ISS. Problem vid uppskjutningen gör dock att svenske Christer Fuglesangs kommande rymdfärd kan vara i fara.

Endeavour lade till vid ISS strax före klockan nio på fredagskvällen svensk tid och Nasa uppger att dockningen skedde utan problem.

En del problem inträffade dock vid uppskjutningen i onsdags då isoleringsmaterial ramlade av från rymdfärjans bränsletank. Nasa har därför beslutat att ställa in alla kommande rymdfärjefärder tills problemet är utrett.

”Mysterium”

– Vi är inte oroliga över den här (färden), men vi måste få veta vad som pågår inför nästa flygning. Det här är något nytt. Jag vet inte om det är en materialfråga eller något som har med uppskjutningen att göra, men vi måste gå till botten med det och få det utrett före augusti-flygningen, sade Nasas rymdfärjechef John Shannon på en presskonferens.

Nästa uppskjutning är planerad med rymdfärjan Discovery till den 18 augusti, då Fuglesang ska få göra sina andra färd till ISS efter sin "historiska" tur i december 2006.

När Endeavour sköts upp sågs småbitar virvla omkring efter ungefär två minuters färd.

– De har inte skadat oss vid den här flygningen eftersom de trillade av så sent, sade Shannon.

– Det här är lite av ett mysterium. De kommer från ett område där vi normalt inte väntar oss att tappa isolering.

Olycka 2003

Nasas oro härrör till stor del från händelsen 2003 då isolering från en bränsletank slog mot rymdfärjan Columbia och skadade dess värmesköld. Skadan ledde sedan till att färjan exploderade under hemresan varvid samtliga sju astronauter omkom.

Endeavour för till rymdstationen ISS med sig bland annat en plattform till det japanska Kibo-laboratoriet. ISS består nu av 735 kubikmeter vilket motsvarar en villa med fyra sovrum. Stationen ska vara färdigbyggd 2010.

TT