Nyheter

Mauds nej står fast

Av: 

Erik Wiman

Tobias Österberg

NYHETER

Saabs vd Jan Åke Jonsson ser ljuset i tunneln.

Men han kräver lånegarantier från staten för att lyckas, något som näringsministern Maud Olofsson har ett tydligt svar på:

– Nej.

Jan Åke Jonsson gör sitt bästa för att hålla skenet uppe. På dagens presskonferens sa han att Saab rentav kan utöka verksamheten i Trollhättan, bara man lyckas genomföra en lyckad rekonstruktion av företaget.

Väntar besked

– Men för att kunna få låna pengar från Europeiska investeringsbanken så behöver vi statliga garantier. Vi väntar nu besked från regeringen, sade Jan Åke Jonsson.

Han vädjar till regeringen att agera fortare

– Vi förser dem med all information de efterfrågar. Jag kanske skulle önska att det gick lite fortare från deras sida.

Åkesson säger att han förutsätter att regeringes krispengar kommer att komma Saab till godo.

Dålig affärsplan

Men från Maud Olofsson kommer andra signaler. Hon är inte beredd att släppa ifrån sig några miljarder och bedömer Saabs affärsplan som orimlig.

– Jag hanterar skattebetalarnas pengar och min roll är att kritiskt granska den affärsplan som kommit in, säger hon.

Olofsson konstaterade att det inte framkommit något nytt under dagen när det gäller affärsplanerna.

– Det blir nog upp till rekonstruktören att gå igenom bolaget, och om något nytt framkommer så går det ju att återkomma till regeringen.

– Kommer det in nya ägare eller andra som går in med kapital får vi ta ställning till det på nytt. Det måste finnas kapital och ekonomisk bärkraft.

Rekonstruktören, mannen som ska rädda Saab, heter Guy Lofalk.

– Det här ska bli en startpunkt för ett svenskt Saab. Det finns skäl att anta att syftet med rekonstruktionen ska lyckas göra Saab till ett lönsamt bolag. Jag är imponerad och inspirerad av den uppslutning jag ser här idag, sade Guy Lofalk.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

”Idag ska bli en startpunkt för ett svenskt Saab” | SvDHan ska rädda Saab | SvDNäringsliv - affärsnyheter, börs och analysAftonbladets bloggar
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter