Fuglesang på rymdstationen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Klockan sex minuter i tre var Discovery framme.

Därefter genomfördes en noggrann kontroll, för att se till att inga läckor finns i slussarna mellan rymdfärjan och rymdstationen.

Två timmar senare blev det kramfest på ISS.

De var efterlängtade, besättningen på rymdfärjan Discovery. Efter flera dagar av försenade uppskjutningar kom Christer Fuglesang och hans kollegor slutligen iväg i helgen, och när det var dags för dockning i morse ägde den till och med rum åtta minuter tidigare än planerat.

Silkesmjuk landning

Enligt NASA berodde de intjänade minuterna på att befälhavaren Rick Sturckow navigerade så exakt. En kommentator på Nasa-TV gick så långt som till att kalla dockningen "silkesmjuk".

Efter två timmars kontroll öppnades luckorna vid 04.30-tiden på måndagsmorgonen svensk tid, och de båda besättningarna kunde träffas. Under en vecka ska de leva tillsammans på rymdstationen, och bland annat ge sig ut på tre rymdpromenader.

Sju ton i packningen

Discovery har även med sig sju ton utrustning – och en ny besättning – till ISS. Klockan tio minuter i sex bytte Nicole Stott, som kom till stationen tillsammans med Christer Fuglesang, säte med Tim Kopra, som efter 44 dagar på rymdstationen nu istället ska åka med Discovery tillbaka till jorden. Stott beräknas stanna på rymdfärjan till november.

Carina Bergfeldt

Publicerad: