Mona Sahlin: ”Mycket glädjande”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-09

Socialdemokraternas partiledare glad över utnämningen

Åsikterna om årets fredspristagare går vitt isär.

”Obama är rätt man” och ”historiskt misstag”, är några av omdömena.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin är en av de som tycker utnämningen är positiv.

– Det är mycket glädjande! Det visar framförallt hur stora förväntningar och förhoppningar omvärlden har, och att ett radikalt och progressivt USA spelar en viktig roll när det gäller fredsutvecklingen i stora dela av världen, säger Sahlin i partihögkvarteret i Stockholm.

– Det är ovanligt med ett proaktivt fredspris, snarare än belöning för långt förättat värv, när det handlar om fredsinitativ, säger hon. Även om Obama har jobbat länge med nedrustning är det framförallt det han nu ska åstadkomma som priset handlar om.

Fler kommentarer:

Valet av Obama var sannolikt ett försök av Nobelkommitten att påverka Obama när han nu står i begrepp att välja väg i Afghanistan, tror Svenska Afghanistankommittens generalsekreterare Torbjörn Petterson.

Fredpriskommitten i Oslo kan ha begått ett "historiskt misstag". Det anser moderaternas gruppledare i riksdagen, Lars Lindblad.

– Enligt min mening så ska fredspriset gå till någon som utfört gärningar. Nu ger man priset till Barack Obama utan att USA har gjort några kraftfulla åtaganden inför klimatmötet i Köpenhamn, säger han.

"Obama är rätt man att vinna Nobels fredspris, löd den afghanska presidenten Hamid Karzais kommentar till det överraskande beskedet från den norska Nobelkommitten.

Iran för sin del meddelade att man nu hoppas att "priset kan hjälpa Obama att få slut på orättvisorna i världen", rapporterar AFP.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin gratulerar i ett pressmeddelande Obama:

"Priset ökar förväntningarna på konkreta resultat. Det är en glädjande politisk omsvängning från åren med George W Bush som nonchalerade FN:s lagar och regler", anser hon.

Obamas kenyanska släktingar säger sig vara hedrade över priset till den amerikanske presidenten.

”Det är en ära för familjen. . .vi är väldigt lyckliga över att en av oss hedrats på detta vis. Vi gratulerar Barack”, säger presidentens styvbror Said Obama till AFP.

Barack Obama betraktas som traktens son i Kenya, där det firades stort sedan han valts till president. Hans far var kenyan. Familjens by i västra Kenya har kulturminnesförklarats av den kenyanska regeringen.

Obama var senast på besök under 2006, när han besökte Sarah Obama, som var farfadern Hussein Onyango Obamas tredje fru, om än inte Baracks biologiska farmor.

”Barack Obama får inte priset för vad han åstadkommit, utan för de löften och hopp och den dynamik som han har skapat”, säger ambassadör Rolf Ekeus som är mycket förvånad över valet.

Fjolårsvinnaren Martti Ahtisaari tror att valet av Obama är tänkt att uppmuntra amerikanens försök att skapa fred mellan israeler och palestinier.

”Vi har inte fred i Mellanöstern ännu och den här gången var det väldigt tydligt att de vill uppmuntra Obama att ta initiativ i dessa frågor”, sade den finländske fredsmäklaren och expresidenten till CNN.

TT