Domen – en världsnyhet

Pirate Bay-domen i Stockholms tingsrätt blev en världsnyhet på fredagen.

Den toppade såväl CNN:s som BBC:s och Sky News hemsidor.

Domen blev också ett av de största samtalsämnena i bloggvärlden.

Å ena sidan de fyra svenska männen bakom The Pirate Bay, å andra sidan världens största film- och musikbolag. Intresset för domen i the Pirate Bay-målet var enormt över hela världen.

Med största sannolikhet kommer tingsrättens beslut att överklagas och fallet kommer att passera ytterligare ett par instanser innan det slutgiltiga beskedet kommer. Trots det ses fredagens besked som något av ett prejudikat runt om i världen.

– De här killarna var inte ute efter att ta principiell ställning, de hade vinstsyften. Det fanns inget meriterande i deras beteende, det var förkastligt, säger skivindustrins intresseorgan IFPI:s ordförande John Kennedy till BBC.

BBC frågade på sin hemsida sina läsare om man anser att domslutet är rättvist. Efter bara en och en halv timma hade de fått in 100 kommentarer. Majoriteten av de svarande anser att domen är felaktig.

Hett i bloggosfären

Domen blev omedelbart ett hett ämne i bloggvärlden. På sajten Techmeme, som bygger på en algoritm som läser av vad det "pratas" mest om på de viktigaste tekniska bloggarna låg Pirate Bay-domen tvåa en timme efter det att den offentliggjorts. Flera bloggares inlägg fanns där, med länkar till artiklar i bland annat brittiska BBC och The Guardian samt amerikanska CNET.

The Pirate Bay Guilty; Jail for File-Sharing FoursomeThe Pirate Bay trial: guilty verdictFour found guilty in landmark Pirate Bay case - CNN.comBBC NEWS | Technology | Court jails Pirate Bay founders
Publisert: