Minister förbjuder allt från Danmark

NYHETER

Tjetjeniens vice premiärministern: Danskarna är provokatörer

Danska hjälporganisationer blir förbjudna att arbeta i den krigsdrabbade ryska republiken Tjetjenien.

Allt annat som kommer från Danmark ska också förbjudas.

Det beskedet lämnade av Ramzan Kadyrov, som officiellt är vice premiärminister i republiken men anses vara den som håller i makten.

Uppgifterna kommer från ryska tidningar på tisdagen.

– Både danska organisationer och allt annat som kommer därifrån kommer att förbjudas, sade Kadyrov i måndags kväll enligt tidningen Kommersant som ifrågasätter om Kadyrov har rätt att fatta ett sådant beslut.

– De spelar på 1,5 miljarder människors känslor, agerar som provokatörer, tillade han.

Biståndsorganisationer stängda

Beslutet väntas framför allt drabba Danska flyktingrådet som är en av de största biståndsorganisationerna i Tjetjenien och grannrepubliken Ingusjien. Organisationen har redan stängt två kontor i Darfur efter angrepp från demonstranter som protesterat mot karikatyrerna.

Muhammed-teckningarna har hittills fått ganska liten effekt i Ryssland, där det bor 20 miljoner muslimer. Ryska UD manade i måndags båda sidor till lugn.

Provinsregering i spetsen för protester

Pakistanska demonstranter skrek ”Häng tecknarna!” under demonstrationen i Peshawar, rapporterar AFP.

Ett par tusen personer deltog i demonstrationen. Den var organiserad av provinsregeringen och anförd av regeringschefen Akram Durrani.

– Alla muslimska länder bör bryta sina diplomatiska förbindelser med Danmark tills det ber varenda muslim om förlåtelse, sade Durrani till demonstranterna.

Demonstranterna bar på plakat med texten: ”Lyssna judar, muslimerna är enade” och ”Utvisa västdiplomater”. De skrek ”Jihad, jihad!” och ”Död åt Danmark!”

Danmark skärper tonen

Danmark skärpte på tisdagen sin kritik mot Iran för bristande skydd av danska ambassaden i Teheran som för andra dagen i följd utsatts för våldsdåd.

Danmark kräver skydd för sina diplomater och att Iran gör allt i sin makt för att skydda ambassaden och danska liv, meddelade utrikesminister Per Stig Möller enligt en UD-talesman.

– Iran kommer att hållas ansvarigt för alla skador på danska intressen, sade talesmannen.

"Bred hotbild"

Utanför Danmarks beskickning i Kabul slog polis stenkastande demonstranter med batonger på tisdagen, rapporterar AP.

Även utanför FN-organet Världsbankens kontor slogs polis med demonstranter.

Danmark uppmanade alla danskar att lämna Indonesien på grund av farhågor för våldsamma demonstrationer. Det finns en ”bred hotbild” och säkerheten brister, sade en ambassadtalesman i Jakarta.

I Indonesien hölls dock bara små demonstrationer.

Läs mer:

Simone Söderhjelm, TT