”Du ska respektera en persons fria val, även om du är full”

NYHETER

Många säger att jag är en idiot, andra att jag är otroligt stark. Men att de själva inte skulle kunna ta mitt beslut: att vara nykterist. Ett val som förargar folk och gör dem rent dumma. Jag har gjort något som få svenskar skulle kunna tänka sig. Mitt val är så enkelt och för mig det bästa jag gjort.

Jag var en helt vanlig ung tjej som levde livet, smakade på det mesta, även alkohol. Det jag såg var helt otroligt. Mina klasskompisar snackade enbart om vart de skulle få tag i alkohol till helgen.

– Vilken lokal skall vi vara i?

– Är dina föräldrar borta?

– Ok, vad bra då kommer vi!

Detta var en helt vanlig diskussion mellan

15-åringar och uppåt i det samhälle jag levde i. Många gick ut på helgen, dansade och hade det kul. De flesta hade druckit av mammas vin eller sprit från pappas spritskåp. En kompis till mig ramlade under sin dans och blev generad av fallet. En kille frågade mig i fyllan om det var mina föräldrar som hade tvingat mig till att inte dricka överhuvud taget. Man behöver inte vara svag eller en konstig typ utan vänner bara för att ta detta beslut. Och man behöver inte vara en nickedocka för någon, tänkte jag för mig själv. Gänget ville att jag skulle prova på det mesta. Jag tackade nej och drack gärna ”Morgonjuice” istället.

Åren gick och jag blev äldre, tog beslutet om att bli vuxen och i detta begrepp låg att också vara nykterist. Det var någon stans när jag var 17 år, då jag bestämde mig för detta viktiga beslut. Jag har inte ångrat mig en sekund. Detta kändes totalt som mig, helt 110 procent rätt. Jag försökte att hela tiden visa att man kunde ha kul, och gör det fortfarande.

Jag har till och med gått med i nykterhetsrörelsen men är inte allt för aktiv, tyvärr. Men medicin skall smaka ont, säger folk. Så också ett beslut om att inte dricka en droppe alkohol till. Nu började en annan dialog på skolan eller på utestället. Här är några exempel på vad jag folk har sagt till mig:

– Va?, Är du inte riktigt klok?

– Ok, men vi skålar inte i vatten. (Mycket protest i rösten)

– Oj, det var strongt gjort, jag skulle vilja göra det samma. (Mycket full och låter inte ärlig alls).

– Här, är du inte välkommen! (Gruppen ställer sig i en ring och lämnar mig utanför).

– Ja men det var väl dumt?! (Gapskratt).

Tyvärr försvinner inte alls det dumma beteendet med att man går på universitet, att man fått egen lägenhet eller ett trevligt jobb på ICA. Man beter sig klumpigt mot dem som inte vill dricka, på samma sätt som när man var tonåring.

Vilken värld vill vi leva i? Vad vill vi ge våra medmänniskor? Hur skall pressen på dem som vill göra som jag minska? Vilken bild vill du som ung vuxen eller vuxen i allmänhet ge yngre på krogen?

Jag hoppas att du som dricker kan dricka mer måttligt så att du kan tänka klarare. För om du vill vara en bra medmänniska skall du respektera en persons fria val, även om du är full. Kalla oss inte hjärntvättade, idioter eller frys ut oss. Du vill väl inte bli dum när du dricker alkohol? Tänk istället positivt kring oss som inte dricker. Vi har troligtvis mer pengar över under den knapra veckan i månaden.

Bjud in oss i vänskapen och i värmen. Visa oss en stol och bjud på ett par goda alkoholfria drinkar och lite salta pinnar. Ge oss en dans och vi kan visa er hur otroligt bra balans vi har och vilken styrka vi utstrålar. Vi kan också vara supercoola. Din present till oss skall vara repliken:

– Wow, coolt! Det strålar om dig i dag.

– Skall vi dansa?

Läsarartikel

L Karlsson