”Sverigedemokraternas siffra en varningsklocka”

NYHETER

Så här tycker partiledarna om valresultatet

Maria Wetterstrand, språkrör (mp):

– Jag är förvånad över att sverigedemokraterna får så starkt stöd. Jag trodde vi hade kommit förbi den perioden. Vårt resultat är dåligt, ungdomar brukar tänka mer långsiktigt. Vi borde ha blivit tredje största parti.

Göran Persson, statsminister, partiledare (s):

– Jag tycker det är bra av Aftonbladet och Lunarstorm att göra det här försöket. Det tackar jag för. Men jag tycker det verkar vara ett osäkert underlag och det gör det svårt att dra några säkra slutsatser av utfallet.

Göran Hägglund, partiledare (kd):

– Ungdomsfrågorna måste få ett större utrymme i debatten. Det är resultatet på valdagen som gäller och till dess ska vi göra allt för att skapa ett förtroende hos ungdomsväljarna.

Maud Olofsson, partiledare, (c):

– Glädjande att alliansen är större än de socialistiska partierna, men det är ett varningstecken att främlingsfientliga partier får så stor andel. Ett underbetyg åt vuxenvärlden och åt skolan.

Lars Ohly, partiledare (v):

– Omröstningar på nätet ger ofta lite märkliga resultat. Därför är det svårt att dra några slutsatser alls.

Lars Leijonborg, partiledare, (fp):

– Glädjande för oss är att fp-andelen är nästan dubbelt så hög som i Ungt val för fyra år sedan. Vänstervågen bland ungdomar tycks ha ebbat ut. Sverigedemokraternas siffra känns som en varningsklocka.

Fredrik Reinfeldt, partiledare (m):

– Det här visar att förnyelsen av moderaterna gått hem hos yngre väljare. Samtidigt visar sverigedemokraternas placering att det inte står så rätt till med Sverige som Göran Persson vill göra gällande.

Läs mer