Iran: Stor demonstration mot bilderna i kväll

NYHETER

Brandbomber mot Österrikes ambassad

En stor demonstration mot publiceringen av Muhammed-karikatyrerna väntas i Irans huvudstad Teheran i kväll.

Omkring 200 demonstranter kastade sten och brandbomber på EU-ordföranden Österrikes ambassad i Teheran på måndagen i protest mot teckningarna, rapporterar Reuters.

Byggnaden fattade inte eld och säkerhetsstyrkor förhindrade att den stormades.

Stor demonstration

UD bekräftade på måndagen att medierapporter i Mellanöstern gör gällande att det ska bli en stor demonstration mot den danska ambassaden redan under måndagskvällen. Tidigare förekom uppgifter om en demonstration först på torsdag. Den svenska ambassaden i Teheran ligger inte i närheten av den danska.

UD vill inte gå in på detaljer men hänvisar till utrikesminister Laila Freivalds uppmaning till personal på ambassader i berörda länder att se över sin säkerhet. Däri ingår att ta kontakt med värdländerna och begära det skydd som man har rätt till enligt internationella konventioner.

Fördömde attackerna

Det muslimskdominerande landet Albanien fördömde på måndagen kraftigt attackerna mot Danmarks och Norges ambassader i Mellanöstern.

”Dessa våldshandlingar är oacceptabla, omöjliga att rättfärdiga och strider mot den anda av förståelse, tolerans och samarbete som måste utgöra grund för relationerna mellan folk, hette det i ett uttalande.

”Yttrande- och religionsfriheten får inte stoppas, utan måste tvärtom stödjas och stärkas”.

TT