Han ville spela – i det sista

NYHETER

Putte Wickmans kropp orkade inte besegra cancern

I fredags åkte den svårt cancersjuke Putte Wickman till sjukhus för ett rutiningrepp.

Han kom aldrig tillbaka.

Klockan tre i går morse gav kroppen upp.

Foto: DOG UNDER RUTINBESÖK PÅ SJUKHUSET Jazzlegenden Putte Wickman hade varit sjuk i cancer i flera år. I fredags åkte han till sjukhuset för en rutinbehandling. Men hans kropp orkade inte mer. Wickman avled tidigt i går morse. ”Han är död, det är som det är. Men jag känner verkligen att Putte var den älskade och enorma människa jag trodde”, säger hustrun Sylvia.

Putte Wickman blev 81 år. In i det sista kämpade han mot de cancertumörer i levern och bukspottkörteln som plågat honom sedan vintern 2004.

– Ge mig en vecka så har jag plockat fram klarinetten, sa han när musikerkollegan Anders Berglund besökte honom i hans hem i Grycksbo förra söndagen.

Märkt av sjukdomen

– Han var väldigt sjuk och trött, men helt klar i huvudet. Så länge han var vid medvetande ville han spela, fastän han inte kunde, säger Berglund.

Sedan cancerbeskedet för ett drygt år sedan gick Putte Wickman på regelbundna cellgiftsbehandlingar.

Vid årsskiftet opererades han för ärrbildningar i magen efter ett tidigare magsår.

Mot slutet var Wickman svårt märkt av sin sjukdom. För två veckor sedan fick Aftonbladet den sista intervjun via telefon. Den blev kort.

– Jag mår tyvärr inte så bra. Jag har problem. Jag orkar inte prata så mycket så du får prata med min fru, hon är ju läkare.

Mitt i sorgen är Sylvia Wickman, överläkare och chef för psykiatriska avdelningen vid Falu lasarett, rörd över allt stöd.

Vägrade att ge upp

– Han är död, det är som det är. Men jag känner verkligen att Putte var den älskade och enorma människa jag trodde, säger hon till Aftonbladet.

Putte Wickman vägrade att ge upp. In i det sista kämpade han för att komma tillbaka.

– Han hade en otrolig känsla för att vara kvar i livet, han ville inte släppa taget, säger dirigenten och vännen Gustaf Sjöqvist.

– När vi talades vid i torsdags kändes det inte som ett farväl. ”Vi hörs igen”, var det sista han sa.

Dagen efter åkte Putte Wickman till sjukhus.

Vid sin makes sida

– Det var ett rutinbesök, en slang som skulle bytas eller något ditåt. Men hans kropp orkade inte mer, säger en uppgiftslämnare.

Sylvia Wickman fanns vid sin makes sida när han avled på Falu lasarett i går.

– Putte har levt i nuet, han var fortfarande en uppåtgående stjärna. Men när det gällde musik fanns det bara ett alternativ – att kunna spela på topp, säger hon.

Hans Österman