Dödläge i Gaza efter attack

NYHETER

Israeliska styrkor bombade broar och kraftverk

1 av 3 | Foto: rädda menige SHALIT Israeliskt pansar bröt i natt igenom de palestinska gränsposteringarna i Gaza. Uppdrag: frita den kidnappade soldaten Gilad Shalit, 19. Israel vill ta kontroll över bland annat flyktinglägret Khan Yunis, där soldaten tros hållas fången.

I september drog sig Israel ut ur Gaza.

I natt rullade stridsvagnarna in igen - för att befria en kidkappad israelisk soldat.

- Vi kommer att göra allt som krävs, säger Israels premiärminister Ehud Olmert.

Nu råder dödläge.

Enligt Olmert drar sig inte Israel för att ta till "extrema åtgärder" för att rädda soldaten Gilad Shalit, 19, som kidnappades från en armébas i södra Israel i söndags.

Samtidigt varnar högt uppsatta ledare inom Hamas för att Israels våld i Gaza sätter Shalits liv på spel.

Kidnapparna kräver att Israel friger fängslade palestinier.

Tre olika militanta palestiska grupper har hittills tagit på sig skulden för kidnappningen av Shalit, som ännu på onsdag eftermiddag saknades.

Bränder

Stora bränder rasade i morse efter att israeliskt flyg bombade Gazas enda kraftverk och minst tre broar.

Luftattacken mörklade stora delar av området.

En massiv pansarstyrka rullade redan vid tvåtiden över gränsen till Gazaremsan. De israeliska trupperna tog positioner på två ställen öster om staden Rafa.

Samtidigt förberedde beväpnade palestinska milismän strider med soldaterna–medan civila palestinier flydde för sina liv.

När israelerna tagit kontroll över Gazaremsan blev läget lugnare, men på onsdag eftermiddag sköt israeliskt stridsflyg minst två robotar mot ett träningsläger som används av Hamas.

Ingen person skadades.

På kvällen uppgav sedan CNN att israeliska stridsplan cirkulerade över Syriens presidents hem. Målet är att sätta press på Bashar Assad att hjälpa israelerna att frita den kidnappade soldaten.

Böjer sig inte för FN

Enligt israelisk militär genomfördes nattens attacker för att strypa kidnapparnas möjligheter att flytta Shalit.

"Kidnappa ministrar"

–Min klocka tickar. Krigsmakten är redo och villig att agera, sa israeliske försvarsministern Amir Peretz strax före intåget i går kväll.

Israeliska myndigheter menar att Hamasledaren Khaled Mashaal, som lever i exil i Damaskus i Syrien, är den som beordrat kidnappningen av Shalit. Israel avslöjades redan 1997 med planer på att förgifta Mashaal i Jordanien - och nu är ledaren måltavla igen.

- Vi siktar defenitivt in oss på honom. Han är ett mål, säger den israeliske justitieministern Haim Ramon till israeliska arméradion.

Israel hotar även med att kidnappa ministrar i den Hamasledda regeringen om inte Gilad Shalit släpps fri.

–Om vi väljer att börja med kidnappningar har Israel inga problem med att gå in i Gaza och kidnappa halva den palestinska regeringen, sa infrastrukturminister Benjamin Ben-Eliezer sent i går kväll.

Bildextra

Läs mer om attacken i Gaza

19-åringen kidnappad i gerillaräd

Mats Gezelius, Johan Edgar, Karin Thurfjell, Caroline Olsson